Justiție

Dosarul Metalferos, „sufocat” în justiţie. Cum a fost distrus al doilea cel mai mare caz de fraudă. Video

metalferos galerie 5
Avatar for Julieta Savitchi

Dosarul Metalferos, al doilea cel mai mare dosar economic din Republica Moldova după „Dosarul miliardului”, a ajuns ca o bulă de săpun care poate să se spargă oricând. Se întâmplă după ce pe banca acuzaţilor au ajuns, după mai bine de 10 ani de investigaţii, câţiva actori mai puţin importanţi în schemele de la Metalferos.

Dosarul Metalferos, desfiinţat în instanţă. Cei opt inculpaţi în primul dosar privind frauda de la Metalferos, care a ajuns în instanţă, au toate şansele să se aleagă cu pedepse foarte blânde, dacă vor fi găsiţi vinovaţi. Sau chiar să fie achitaţi. Învinuiţii au fost ajutaţi în acest sens chiar de către acuzatorul de stat. Procurorul pe caz, Vladislav Căruceru, a emis o ordonanţă care a dat peste cap mersul dosarului.

Cum a fost pornit ultimul dosar Metalferos

La începutul lunii august 2020, Procuratura Generală a anunțat că, în urma unei „munci titanice”, au fost deconspirate schemele de evaziune fiscală și spălare de bani de la Metalferos, prin intermediul unor firme căpușă.

Procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, s-a oprit însă la firmele căpușă, menționând în repetate rânduri că în spatele lor se află fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Acesta fiind principalul beneficiar al schemelor încă din 2012.

Procurorii au stabilit atunci că, în 2015-2019, factori de decizie de la SA Metalferos au elaborat și au implementat o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase prin intermediul unor activități de intermediere fictive. Cu falsificarea documentelor de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase.

Astfel, a fost majorat artificial  prețul la cumpărare și micșorat la vânzare. Diferența fiind încasată de către actorii implicați în schemă. Această diferență ar fi constituit 2,1 miliarde de lei. Iar suma prejudiciului adus bugetului fiind de peste 215 milioane de lei.

Lista suspecţilor, tot mai mică

La acel moment, lista suspecţilor număra 24 de persoane, dintre care patru erau polițiști. Rolul lor era să nu permită firmelor colectoare de metale să evite firmele intermediare la livrarea metalelor către Metalferos sau să le vândă direct Uzinei metalurgice din Râbnița.

Restul din listă sunt co-fondatori ai mai multor firme presupus intermediare în schema de la Metalferos.

Printre cei suspecți se regăsea și Nicolae Pelin, despre care se spune că ar fi unul din autorii schemelor. În listă nu se regăseea însă Piotr Siumbeli, despre care se spune că, la fel ca și Pelin, ar fi unul din responsabilii pentru sectorul firmelor căpușă.

În dosar nu se regăsește niciun nume al celor de la conducerea companiei Metalferos sau al responsabililor de la Fisc.

La fel, nici fostul director financiar al întreprinderii, Sergiu Catană, naşul de cununie al lui Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova în perioada respectivă.

Sergiu Catană, naşul de cununie al lui Igor Dodon

Sergiu Catană, naşul de cununie al lui Igor Dodon/ Sursa foto: reţele de socializare

Printre suspecţi erau şi patru poliţişti de la Inspectoratul Naţional de Investigaţii. Trei din aceştia, Marcel Caminschi, Andrei Ghidirimschi, și Veaceslav Cara au făcut parte din grupul care i-a fabricat dosarul omului de afaceri Valentin Eșanu.

Omul de afaceri Valentin Eşanu

Omul de afaceri Valentin Eşanu, fost deţinut politic. Sursa foto: Europa Liberă Chişinău

Continuarea investigaţiei citiţi AICI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu