Şefa Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău nu face un pas fără bodyguard. Aceasta este însoţită de paza de corp, plătită din bani publici, atunci când merge la restaurant, în vizite sau la nunți.
Veronica Dragalin a fost surprinsă de un Crime Moldova în timp ce mergea la un restaurant, însoţită de bodyguard. Aceasta a mers să ia prânzul înainte să înceapă ora de masă, semn că programul era destul de lejer în ziua aceea. Unul din avantajele funcției este acela că nu ai un program fix, putând să te adaptezi agendei din ziua aceea. Este drept că pentru un asemenea fapt procurorii de rând pot fi sancţionaţi disciplinar.
Veronica Dragalin, „La Plăcinte”
Veronica Dragalin a fost văzută de noi în timp cei ieşea din sediul Procuraturii Anticorupţie cu mai bine de un sfert de oră înainte să înceapă pauza de masă. Şefa PA a pornit grăbită la vale, pe lângă Judecătoria Chişinău şi Universitatea „Constantin Stere”. Fiind supravegheată de la o distanţă de trei metri, discret, dar eficient, de un bodyguard.
Am abordat-o, încercând să aflăm noutăți. Veronica Dragalin a refuzat să ne răspundă la întrebările noastre, motivând că se află în pauza de prânz. Aceasta a intrat în restaurantul la „La plăcinte”, încercând să ne închidă uşa în nas. Chiar dacă este un local public. Apoi a intervenit bodyguardul.
Dragalin a mers la baie, iar bodyguardul a rămas să o aştepte.
Cum s-a ales şefa Procuraturii Anticorupţie cu pază de stat
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, beneficiază de pază de stat din data de 22 iunie 2023.
Potrivit articolului 6, aliniat 3 din Lege „Președintele Republicii Moldova dispune acordarea protecției și altor demnitari sau membrilor lor de familie, la solicitarea scrisă a instituțiilor interesate sau din inițiativă proprie…”.
Veronica Dragalin a spus că i s-a oferit pază de stat după ce a fost ameninţată de deputatul socialist Bogdat Ţîrdea şi avocatul său.
„Am fost destul de speriată în acel moment. Am reușit să încui ușa și am sunat la poliție. Am dat declarații despre ce s-a întâmplat, am depus o plângere. Este și un dosar penal pornit pe acest caz (…). Sper să ajungă în judecată acest dosar, ca să putem spune aceste lucruri. Am statut de victimă. Cred că mi-a fost încălcat dreptul de a avea siguranță în spațiul în care eu lucrez”, a mai spus Veronica Dragalin.
Ulterior, presa de la Chişinău a scris că Dragalin a fost văzută cu bodyguardul într-un restaurant în compania unor prieteni. Dar şi la o nuntă.
„Când mă duceam în vizită la rude mergeam cu taxiul. În ultimul timp am început să nu mă simt atât de sigură să intru în mașini necunoscute, unde persoanele mă recunosc”, a afirmat Dragalin.
Veronica Dragalin, implicată în mai multe controverse
Şefa Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău a fost implicată în mai multe controverse. Vara trecută, la un an după desemnarea în funcţie, s-a spus că aceasta ar fi fost admisă ilegal la concurs. Ilegalitatea ar consta în aceea că Veronica Dragalin a prezentat copii neautentificate ale diplomei de studii superioare în drept. Iar documentul nu a fost autentificat de Ministerul Educaţiei.
Scandalul a ieşit la suprafaţă după ce pe reţelele de socializare a fost publicată opinia separată a trei membri din Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care au refuzat s-o admită la concurs pe Veronica Dragalin. Potrivit documentului semnat de membrii CSP Eduard Varzar, Angela Motuzoc și Inga Furtună, copiile actelor de studii prezentate de Dragalin nu au fost traduse în limba română, aşa cum cere regulamentul.
Andrei Cebotari, membru al CSP, a susținut atunci că prin opinia separată a celor trei colegi ai săi „unde aceștia fac aluzie că Veronica Dragalin a fost desemnată ilegal în funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție pentru că „nu ar deține studiile superioare”, acești membri ai CSP și-au depăşit în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege”.
Potrivit Legii cu privire la procuratură, recunoașterea și echivalarea actelor de studii obținute în instituții de învățământ din străinătate se realizează în condițiile stabilite de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Participând la concurs, Dragalin a depus o diplomă de la Duke University (Carolina de Nord, SUA) care atestă gradul „Bachelor of Science” (în domeniul biologie și chimie) și o diplomă de studii eliberată în anul 2011 de University of Virginia School of Law (Virginia, SUA), care atestă gradul „Juris Doctor”. Reprezentanții MEC au declarat că Certificatul de recunoaștere și echivalare a studiilor Veronicăi Dragalin a fost emis pe 13 octombrie 2022, adică la peste două luni de când a fost numită la șefia PA.
Veronica Dragalin a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care, printre altele, a declarat că „vă asigur că am toate studiile, diplomele și experiența profesională necesară pentru deținerea acestei funcție cheie în lupta pentru justiție, dreptate și un stat de drept în R. Moldova”.
Întâmplare cu cătușe
Tot vara trecută, în mediul online a fost distribuită o înregistrare audio în care Dragalin îşi avertiza subalternii că va fi bucuroasă să le pună personal cătuşele în prezenţa „soţilor, soţiilor şi copiilor”. O știre care a părut spectaculoasă la acel moment, dar care a fost explicată de șefa PA:
Într-o intervenție video în direct pe pagina de Facebook a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a povestit că a avut pe 5 iunie, o ședință cu subalternii, în care le-a recomandat să întocmească liste cu persoane apropiate pe care aceștia n-ar vrea să le investigheze, pentru a evita un conflict de interese. Ea și-a motivat solicitarea prin faptul că a primit mai multe plângeri împotriva unui avocat suspectat de corupție, care a fost în trecut procuror anticorupție.
Dragalin spune că, în aceeași zi, propunerea ei a fost publicată pe un canal de Telegram, doar că mesajul ei ar fi fost denaturat, iar a doua zi ea ar fi a avut mai multe discuții cu procurorii și consultanții lor care au fost deranjați de scurgere. Astfel, Dragalin ar fi decis să discute incidentul cu procurorii și ofițerii CNA la o ședință convocată în dimineața zilei de miercuri, 7 iunie. Procurorii au fost invitați la ora 9:00, iar ofițerii CNA – la 9:30.
Potrivit lui Dragalin, niciunul din procurorii prezenți la ședință nu a recunoscut că a dezvăluit informația. După aceasta, ea le-ar fi arătat niște poze de pe profilul său de Instagram pentru a demonstra că nu ascunde persoanele cu care comunică și, prin urmare, nu poate fi șantajată.
De asemenea, Dragalin i-ar fi avertizat pe procurori că, dacă vor apărea probe care ar arăta că sunt vinovați de acte de corupție, ea nu le va lua apărarea, ci va asista personal la percheziții și reținerea bănuiților.
O nuntă cu bucluc
Mai mult. Veronica Dragalin i-a invitat la o adunare secretă pe ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Când în sala de şedinţe a intrat directorul instituţiei, Dragalin i-a cerut să plece. Acesta a ieşit din sală, fiind urmat de toţi subalternii săi.
Dragalin spune că în ultima lună ar fi primit mai multe denunțuri referitoare la persoane din interiorul sistemului care ar lucra „pentru fugari” (principalii figuranți în dosarul furtului miliardului se află peste hotare – n.r.).
Iar toamna trecută, Veronica Dragalin a dat curs invitaţiei la nunta unui subaltern, în condițiile în care mama miresei are statut de inculpat într-un dosar de corupţie.