Social

VIDEO// Educaţia ca la moldoveni şi violenţa în şcoli

mv
Avatar for Julieta Savitchi

O bunică din Chişinău l-a agresat fizic şi verbal pe un copil din clasa a patra pentru că i-a lovit nepoata. Femeia a venit la şcoală, însoţită de un bărbat, şi, în prezenţa copiilor, i-a cerut socoteală băiatului, umilindu-l în ultimul hal. Bunica înfuriată a fost oprită de o profesoară care a venit repede, auzind ţipetele.

Incidentul a avut loc la liceul „Mihai Viteazul” din Chişinău. Era lecţia de muzică, profesoara le-a dat textul la un cântec. Băiatul se uita pe telefon. Fetiţa din banca din urmă îi zgâlţâia scaunul. Băiatul scapă jos telefonul, pe ecran apare o fisură.

Atunci elevul se întoarce şi o loveşte pe colegă peste faţă. Intervine profesoara. Apoi raportează incidentul dirigintei şi la şcoală sunt invitaţi părinţii băiatului.

În aceeaşi zi urmează alte lecţii, copiii se joacă la recreaţie, merg împreună la cantină.

Pe la orele 14.00, la şcoală a venit bunica fetiţei, însoţită de un bărbat. Aceasta l-a apucat de mănecă pe băieţelul care i-a lovit nepoata, a ţipat la el, l-a ameninţat. Iar bărbatul care o însoţea s-a exprimat necenzurat.

Totul s-a petrecut în prezenţa colegilor, inclusiv şi a fetiţei care chicotea mulţumită.

Apoi cazul ajunge în mâinile unui blogher cunoscut. Acesta postează fotografia fetiţei pe reţelele de socializare, fără să-i blureze faţa, cu cateter la mânuţă, însoţită de următorul mesaj: „Maltratată, bătută şi tot ea găsită vinovată”.

Acelaşi blogher o acuză şi pe directoarea instituţiei de învăţământ, numind-o coruptă, pe băiatul de 10 ani că a băgat fetiţa „în comă”, precum şi pe părinţii băiatului că au o „odraslă antisocială” şi a scăpat de răspundere pentru că au bani. Interesant, ce trebuia de făcut cu copilul de 10 ani, chiar dacă a comis o faptă urâtă. Să i se intenteze dosar penal, să fie încarcerat în Penitenciarul nr.13 ca fetiţa să fie răzbunată pe deplin?

Am încercat să vorbim cu cei care au discernământ să poarte răspundere în acest caqz.

Lidia, mama băiatului (nume schimbat n.r.) este medic, ca şi soţul ei. Femeia spune că regretă mult fapta comisă de fiul ei, că a discutat cu el şi că fost invitată pentru discuţii şi la şcoală.

Dar a depus o plângere la poliţie pe bunica fetiţei. „Nu poate să vină în curtea şcolii şi să-l agreseze în aşa hal. Sunt părinte, port răspundere pentru copilul meu”, ne-a declarat femeia.

Nelli Berezovschi, directoarea liceului, ne-a spus că a vorbit cu toate părţile, iar cazul nu este aşa cum a fost descris pe reţelele de socializare. „Bunica fetiţei m-a acuzat că nu am chemat salvarea. Dar copilul era bine, a stat la ore, s-a jucat. Ea s-a supărat că i-am spus că nu are dreptul să vină la şcoală şi să agreseze un copil, nici măcar să discute cu el. Pentru aceasta sunt părinţii, pedagogii. De acest caz se ocupă poliţia”, a declarat directoarea de la „Mihai Viteazul”.

Am sunat-o pe bunica fetiţei mai multe zile la rând, dar nu ne-a răspuns la apeluri. Din spusele directoarei liceului, aceasta a ridicat actele pentru cei trei nepoţi care învăţau în această şcoală şi s-au mutat cu traiul la Orhei.

Mama copiilor a decedat un an în urmă într-un teribil accident rutier. Tatăl fetiţei este din România şi luptă pentru custodia fiicei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

Lasă un comentariu