Integritate

Spălată de Recean şi pieptănată de ANI. Cum se încearcă a fi netezită o imagine boţită

buratino
Avatar for Julieta Savitchi

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a refuzat să verifice averea ministrului Justiţiei de la Chişinău, Veronica Moraru-Mihailov. Motivul e că nu a observat în Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2022 date că cheltuielile ar depăşi veniturile funcţionarei.

Ministrul Justiţiei de la Chişinău, Veronica Mihailov-Moraru, rămâne cu averea neverificată. ANI a fost sesizată despre scandalul cu maşina ministrei, despre care Evenimentul Zilei a scris în ancheta „Escrocherie cu maşina ministrului Justiţiei de la Chişinău”. Dar a refuzat să-i verifice averea.

Ministrul Justiţiei, cu averea neverificată

Inspectoarea de integritate Maria Dintiu şi-a justificat decizia că în Declaraţia de avere şi interese personale semnată de Veronica Mihailov-Moraru se arată că veniturile declarate nu sunt mai mici decât cheltuielile.

„În rezultatul verificării s-a stabilit că veniturile realizate pe parcursul anului 2022 de Veronica Mihailov-Moraru împreună cu soțul său acoperă cheltuielile suportate”, a constatat inspectorul de integritate.

În document se mai arată că ministrul Justiției a indicat la rubrica „Venituri obținute de subiectul declarării, membrii de familie în țară și în străinătate pe parcursul anului 2022”, salariul soțului Oleg Moraru în sumă de 242 119.04 lei de la locul de muncă de bază, C.A „General Asigurări” S.A.

Totodată, Mihailov-Moraru a indicat la rubrica „Bunuri mobile în țară și în străinătate” dreptul de proprietate a soțului asupra automobilului de model Nissan X-Trail, fabricat în 2015 și dobândit în anul 2020, în valoare de aproape 284 de mii de lei  (14.817 euro).

Proces verbal ANI

Sursa: ani.md

Maşina, în folosinţă gratuită de trei ani

ANI menționează că mașina a fost transmisă, conform contractului de comodat auto privind transmiterea cu titlu gratuit în folosință a automobilului, din 11 septembrie 2020, de către soțul ministrei unei alte persoane.

Contractul de comodat prevedea și „dreptul de-al transmite în folosință altei persoane”.

„Drept urmare, Veronica Mihailov-Moraru Veronica nu avea obligația de a indica venit din comodatul automobilului de model Nissan X-Trail. Conform contractului, acesta a fost transmis în folosință gratuită”, se menţionează în actul de constatare.

Ministrul Justiţiei, maşina

Maşina înregistrată pe soţul minuistrului Justiţiei, ridicată dintr-o curte din Chişinău. Sursa foto: EVZ

Totuşi, ANI s-a abţinut să verifice pentru care merite soţul ministrei i-a transmis unei persoane străine, imediat după achiziţie, o maşină, cu titlu gratuit. Mai mult, cu dreptul de a fi dată în chirie contra bani.

Ministrul Justiţiei nu a oferit explicaţii privind scandalul legat de automobilul soţului

Evenimentul Zilei a publicat un articol în care relatează despre cum o mașină care aparține soțului ministrei Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, s-ar afla în mijlocul unui scandal. Funcţionara a fost acuzată de o femeie din Chişinău că a fost păgubită de cel puţin 13.000 de euro. După ce a achitat în rate pentru automobil.

Ministrul Justiţiei de la Chişinău, Veronica Mihailov-Moraru, a venit la scurt timp cu o reacţie, în care infirmă că soţul ei a fost judecat pentru mită. Potrivit ministrei, informațiile apărute în spațiul public au scopul de a denigra imaginea sa și a familiei sale.

Veronica Mihailov-Moraru, susține că „informațiile reprezintă un fals ordinar, lansate intenționat”.

„Regret că fără o documentare corectă sau verificare a faptelor, unele instituții media multiplică falsuri și manipulează cu informații. Menționez faptul că soțul meu nu a luat mită. Şi nu a fost condamnat în 2019 pentru careva acte de corupție. A fost vizat într-un dosar penal în anul 2009, care ulterior a fost încetat”, a spus ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei a mai declarat că nu poartă răspundere pentru acţiunile soţului şi că acestea ţin de viaţa sa privată. „Orice alte detalii țin de viața sa privată și rog să fie respectată”, a declarat oficiala de la Chişinău.

În apărarea ministrei a venit şi premierul Dorin Recean, în debutul şedinţei Guvernului din 21 decembrie.

veronica mihailov moraru dorin recean 900x505 1

„Văd că foarte multă lume se agită. Încearcă, depune mult eforturi să discrediteze acest efort de reforma justiției. Doamna ministră Mihailov, felicitări pentru ceea ce faceți. Văd că unii încearcă să vă atace și încearcă să discrediteze activitatea dumneavostră, iar asta nu demonstrează altceva decât faptul că faceți exact ceea ce trebuie. Vă mulțumesc încă odată!”, a spus Dorin Recean.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu