Investigații

Exclusiv. Anchetă. „Sponsorii” lui Cristian Rizea de la Chişinău (I)

cristian rizea.v1 1024x576 1
Avatar for Julieta Savitchi
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, extrădat din Republica Moldova în aprilie 2023, a trăit în lux pe parcursul celor cinci ani, cât s-a aflat la Chişinău. Mai întâi a stat cu chirie într-un bloc de lux din centrul Chişinăului. Apoi şi-a luat o casă într-un cartier select. În plus, a condus un bolid de peste 100.000 de euro, a purtat haine de brand şi a fost clientul celor mai scumpe restaurante.

Mai mult, Rizea s-a lansat în politică şi a deschis un post de televiziune de la care a intoxicat spaţiul informaţional dintre Nistru şi Prut.

Fostul deputat a avut în Republica Moldova doi sponsori de bază, oameni de afaceri, care l-au ajutat să trăiască pe picior mare, să se lanseze în politică şi să-şi deschidă postul de televiziune. Acum, cei doi luptă în justiţie ca să-şi recupereze banii pe care i-au dat lui Rizea.

Rizea, client fidel al localelor de lux din Chişinău
Rizea, client fidel al localurilor de lux din Chişinău

 Aliat cu un susţinător al regimului lui Putin

La 2 mai 2021, Cristian Rizea părăsea Penitenciarul nr.13 din Chişinău. Fostul deputat a stat în arest preventiv timp de 6 luni, fiind învinuit de fals în declaraţii publice. Rizea  a minţit autorităţile  atunci când a declarat sub semnătură că nu are antecedente penale în România.

La scurt timp după ce a scăpat din arestul preventiv, a făcut cunoştinţă cu Vladimir Dachi, originar din raionul Cahul, fost ofiţer în armata sovietică.

Dachi este proprietarul unei uzine de beton armat din Federaţia Rusă, însă locuieşte la Chişinău, unde a fondat partidul „NOI”. Este o formaţiune politică anti-românească şi anti-europeană. Dachi se declară susţinător înflăcărat al lui Vladimir Putin şi al războiului din Ucraina.

„L-am cunoscut pe Rizea în mai 2021. Mi-a făcut cunoştinţă o rudă. Apoi mi-a cucerit încrederea, de care a făcut abuz. I-am dat şi mai înainte bani, inclusiv pentru chiria apartamentului. Spunea că nu are nici ce să mânânce”, relatează Dachi.

Continuarea citiţi AICI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu