Crimă

VIDEO// Klimenko recidivează. Anatol Mătăsaru, agresat fizic de preşedintele de onoare al Partidului Şor

klimenkov
Avatar for Julieta Savitchi
Anatol Mătăsaru, cunoscut activist civic, a fost agresat fizic de către preşedintele de onoare al Partidului Şor. Incidentul s-a produs cu puţin timp în urmă în incinta Curţii de Apel Chişinău.

Anatol Mătăsaru a fost lovit cu pumnii în faţă de către Valeri Klimenko, în urma unui schimb de replici. Cei doi veniseră la o şedinţă de judecată într-un litigiu care durează încă de la începutul anului 2019. Atunci Klimenko l-a atacat verbal şi fizic pe Mătăsaru, distrugându-i camera.

Anatol Mătăsaru l-a întrebat pe Klimenko de ce nu dă curs citaţiilor şi tergiversează examinarea dosarului. Klimenko i-a răspuns că nu acesta este scopul vieţii lui.

Întrebat de activist care este atunci scopul aflări sale în Republica Moldova, Klimenko i-a răspuns: „Am venit să eliberez ţara de aşa indivizi ca tine”.

„Aţi venit din Rusia ca să ne impuneţi regulile voastre?”, a întrebat Mătăsaru.

În loc de replică, Klimenko l-a lovit cu putere pe activist cu pumnul în faţă.

Anatol Mătăsaru a fost dus la Spitalul de urgenţă pentru îngrijiri medicale. „Am văzut stele verzi. Am impresia că m-am ales cu factură la mandibulă”, ne-a comunicat Mătăsaru.

Între Mătăsaru şi Klimenko a mai avut loc un incident. S-a produs în ziua de 9 ianuarie 2019 în fața sediului CEC, în timpul unei acțiuni de protest a Partidului Șor.  În timp ce Mătăsaru filma, de el s-a apropiat Valeri Klimenko  și l-a întrebat injurios de ce filmează.

Activistul tocmai prinsese momentul când protestatarii erau plătiţi. Klimenko l-a lovi, i-a luat camera şi i-a aruncat-o în stradă.

Lui Klimenlo i-au fost imputate trei articole din Codul Contravențional – injuria, vătămarea integrității corporale și distrugerea intenționată a bunurilor străine. Pentru fiecare capăt de acuzare lui Klimenko i-a fost aplicată pedeapsa minimă prevăzută de lege.

Amenda totală care i-a fost aplicată lui Klimenko a fost de 1800 mdl (cca 90 euro).

Activistul l-a acţionat pe preşedintele Partidului Şor, cerând despăgubiri pentru cameră. Procesul durează de trei ani.

Valeri Klimenko s-a născut în Federația Rusă. După ce s-a stabilit la Chișinău, a lucrat ca jurnalist la publicaţii de limba rusă. A fost membru al diferitor mişcări prorusești. A condus Congresul Comunităţilor Ruse din Moldova.

A fost consilier în Consiliul Municipal Chișinău. El s-a făcut cunoscut opiniei publice printr-un discurs șovin și atacuri la adresa românilor. În timp ce Klimenko deținea funcția de consilier municipal, Procuratura Anticorupție i-a intentat un dosar penal pentru delapidarea fondurilor din bugetul local. Klimenko a calificat dosarul drept o comandă politică.

La alegerile din 2019, Valeri Klimenko a candidat pe lista Partidului Șor în Circumscripția uninominală nr. 49, care include teritoriul din stânga Nistrului. Klimenko a fost lider al Mișcării „Ravnopravie”, care l-a promovat pe Ilan Șor în fotoliul de primar al orașului Orhei.

Ulterior, formaţiunea a fost redenumită în Partidul Şor, care în luna iunie a anului curent a fost scos în afara legii. Klimenko a rămas pe poziţia de preşedinte de onoare al Partidului Şor.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu