Justiție

Judecătorul Aureliu Postică, pe cale de a fi suspendat din nou

postica
Avatar for Julieta Savitchi
Magistratul Aureliu Postică de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, ar putea fi suspendat din nou din funcţie, la doar câteva luni după ce şi-a reluat activitatea după o pauză de mai bine de jumătate de an.

Motivul este un dosar penal aflat în gestiunea Judecătoriei Hânceşti, în care Aureliu Postică este inculpat pentru fals în declaraţiile de avere. Examinarea dosarului a început încă în luna iunie, iar de atunci au fost programate 3 şedinţe de judecată, dintre care două au fost amânate.

deepin screenshot select area 20231128063025

Chestiunea privind suspendarea lui Postică a fost inclusă în ordinea de zi a şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 24 noiembrie, însă examinarea a fost amânată pe motiv că avocatul magistratului nu a avut posibilitatea să se prezinte.

Amintim că Aureliu Postică a revenit în sistem vara trecută, după ce în martie 2023, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul în care era învinuit de îmbogăţire ilicită.

Ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală şi anulare a dosarului a fost semnată de procurorul pe caz, Ina Frunze-Bargan, care a constatat, la 6 luni de la intentarea dosarului penal, că lipsesc elementele constitutice al infracţiunii de îmbogăţire ilicită.

Aureliu Postică a depus o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind anularea suspendării şi revenirea în funcţie, cu achitarea salariului pentru lunile de absenţă forţată la serviciu.

Amintim că, la 9 septembrie, CSM a dat curs solicitării procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, de a porni urmărirea penală pentru îmbogăţire ilicită, efectuarea percheziţiei şi suspendarea din funcţie a lui Postică. La şedinţa din 22 septembrie, CSM a dat curs şi iniţiativei de a porni urmărirea penală pentru fals în declaraţiile de avere.

Dosarul pe numele luiPostică a fost însă pornit pe două capete de acuzare: îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii publice. Procurorii au disjuncat dosarul, fiind clasat în partea ce ţine de îmbogăţire ilicită. În septembrie 2022, CSM a decis suspendarea în partea ce ţine de îmbogăţire ilicită, conform solicităprii procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu. Cât priveşte partea ce ţine de falsul în declaraţii publice, nu a fost inclusă în solicitare.

După suspendarea din funcţie din toamna anului trecut, Aureliu Postică a făcut declaraţii pentru portalul Anticoruptie.md, în care susţinea că dosarul este fabricat la comanda şefului interimar al CSM, Dorel Musteaţă, care s-ar fi răzbunat pentru criticile aduse anterior.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu