Justiție

Condamnat la închisoare, dar în libertate şi cu bani de la stat. Pedeapsa lui Octavian Vucol

deepin screenshot select area 20231127161749
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul preşedinte al Federaţiei de Baschet, Octavian Vucol, a fost condamnat la 8 ani de închisoare după un proces de judecată care a durat 7 ani. Inculpatul a rămas în libertate, sentinţa urmând a fi executată doar după ce va intra în vigoare, fiind cu drept de contestare în instanţa ierarhic superioară.


În timp ce avea statutul de inculpat, Vucol a înaintat o cerere în instanţa civilă către Ministerul Justiţiei, de la care pretinde despăgubiri pentru „prejudiciul cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”. Cu câteva luni înainte de condamnare, în aprilie 2023, instanţa civilă a dispus despăgubirea lui Vucol cu 3000 de lei pentru tergiversarea examinării cauzei penale.

Cei doi presupuşi complici ai lui Vucol au fost găsiţi vinovaţi, dar au fost eliberaţi pentru că a intervenit termenul de prescripţie.

Din iulie 2016, când a avit loc prima şedinţă de judecată, au fost programate peste 160 de şedinţe de judecată, însă o bună parte au fost amânate la solicitarea lui Vucol şi a celor doi presupuşi complici, precum şi a avocaţilor. O parte din şedinţe au fost amânate din cauza cererilor de recuzare a magistratului Roşca.

Amintim că fostul preşedinte al Federaţiei de basket şi doi presupuşi complici – un electrician şi un director de firmă, sunt acuzaţi că, prin înşelăciune, l-ar fi deposedat, în 2015, pe un cetăţean al Republicii Slovacia de 210.000 de euro.

Procurorii au constatat că șeful Federației de Baschet, alături de alte persoane, l-ar fi convins pe cetățeanul slovac să investească 340.000 de euro în construcţia unui complex sportiv multifuncţional pe strada Trandafirilor din Chişinău, pentru Federaţia Naţională de Baschet. Asta chiar dacă FBRM nu deţinea vreun titlu de proprietate asupra terenului de 0,4 hectare, pe suprafaţa căruia urma să fie ridicat complexul, şi nici autorizaţie pentru construcţie.

Astfel, pe parcursul anului 2015, administratorul companiei de pe teritoriul Republicii Slovace ar fi  transferat pe conturile Federaţiei de Baschet din Moldova şi ar fi transmis bănuitului şi altor persoane diferite sume de bani, în numerar, în calitate de avans pentru începerea lucrărilor de proiectare a complexului sportiv. În total, suma cu care a fost prejudiciată compania slovacă este de 210.000 de euro, ceea ce constituia pe atunci peste 4,6 milioane de lei.

Fostul ofiţer al CNA, Ruslan Harcenco, a fost condamnat, în decembrie 2022, la 3 ani şi 6 luni cu executare pentru trafic de influenţă pentru că ar fi luat 100.000 de euro ca să-l ajute să scape de dosar penal pe Octavian Vucol.

Harcenco a rămas în libertate până sentinţa va intra în vigoare. Fostul ofiţer a contestat sentinţa de condamnare la Curtea de Apel Chişinău, iar timp de un an a fost programată doar o singură şedinţă care nu a avut loc. Următoarea şedinţă a fost programată pentru 12 martie anul viitor.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu