Justiție

VIDEO// Cum a fost tras pe linie moartă dosarul cu cele mai grave acuzaţii aduse lui Alexandr Stoianogo

380442426 729358502356306 2819416640564885785 n
Avatar for Julieta Savitchi
Soarta dosarului penal în care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este acuzat de corupţie pasivă şi abuz în serviciu pentru că l-a ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să scape de sentinţa irevocabilă de 18 ani de închisoare, rămâne incertă. Timp de 10 luni Curtea de Apel Chişinău nu a putut lua o decizie privind legalitatea formării unui complet de judecată în instanţa de fond.

Amintim că, la prima şedinţă de judecată, care a avut loc la 31 octombrie 2022, procurorul Victor Furtună a depus un demers prin care a solicitat judecarea cauzei de către un complet format din trei judecători, invocând complexitatea dosarului şi rezonanţa socială sporită.

După ce a fost format completul din trei judecători, presupuşii ai lui Stoianoglo, procurorii suspendaţi Dumitru Răileanu şi Elena Ceruţa, au contestat în Curtea de Apel Chişinău dispoziţia preşedintelui interimar al Judecătoriei Chişinău privind formarea unui complet de judecată pentru examinarea dosarului.

La 5 decembrie 2022, urma să aibă loc cea de a doua şedinţă de judecată, cu noul complet. Magistrata Arina Ialanji, căreea i-a fost repartizat iniţial dosarul, a anunţat că şedinţa se amână pentru că decizia de formare a completului a fost contestată.

Precizăm că acesta este al treilea dosar penal de învinuire a lui Alexandr Stoianoglo care a ajuns pe masa magistraţilor. Alături de Stoianoglo, pe banca acuzaţilor în acest dosar au compărut şi procurorii PCCOCS, Dumitru Răileanu şi Elena Ceruţa.

Alexandr Stoianoglo ne-a declarat el nu are nicio implicare şi că formarea completului de judecată a fost contestată de proczurori pentru că era ilegală.

Procurorii susţin în rechizitoriu că prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzaţii, bugetului public național i s-a adus un prejudiciu de 869 224 839,76 lei.

Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe Alexandru Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie. Cifra a fost făcută publică într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie prin care a anunţatcă fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr, în care Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații.

Lui Stoianoglo i se mai incriminează că nu a raportat în declaraţia de avere şi interese personale că soția sa, începând cu data de 05.01.2021, este beneficiara unei societăți comerciale din Ucraina, care a fost afiliată lui Platon. Afaceristul ar fi renunţat la cota sa în favoarea soţiei lui Stoianoglo, în schimbul promisiunii că va fi eliberat din închisoare.

În gestiunea Judecătoriei Chişinău se află încă două dosare penale pe numele procurorului general suspendat. Totodată, Procuratura Anticorupţie continuă investigaţiile în alt dosar, în care Stoianoglo este învinuit de îmbogăţire ilicită. În gestiunea procurorilor se mai află şi dosarul în care lui Stoianoglo i se incriminează abuzul în serviciu comis în perioada când se afla în funcţia de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.

Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat în toate cazurile.

Precizăm că Curtea de Apel Chişinău a demonstrat anterior că poate, în anumite cazuri, să examineze dosarele într-un ritm accelerat. Este vorba de cazul fostei preşedinte a Curţii Constituţionale, Domnica Manole. Instanţa a avut nevoie de doar 18 zile ca să repartizeze dosarul, să trimită citaţii, să-l examineze, să delibereze şi să emită o hotârâre prin care să menţină decizia primei instanţe care a decis să-i fie acordat un prejudiciu de 800.000 de lei din contul statului.

Acest record a fost depăşit de Curtea de Apel în cazul unei cereri de scoatere de sub urmărire penală a fostului preşedinte al Judecătoriei Chişinău, Radu Ţurcanu. În acest caz instanţa de apel a avut nevoie de 12 zile pentru a lua o soluţie în favoarea magistratului.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu