Social

Grefierii, supărați pe ministrul Finanțelor: „Ori minte, ori nu cunoaște situația reală”

petru rotaru1
Avatar for Julieta Savitchi

Grefierii și asistenții din instanțele judecătorești susțin că miniiistrul Finanțelor, Petru Rotaru, a dus parlamentarii în eroare, atunci când a prezentat proiectul Legii privind majorarea salariilor pentru bugetari.

Angajații din judecătorii ne-au spus că Petru Rotaru a declarat în Parlament că angajații non-judiciari primesc salarii de peste 10.000 mii de lei, cu cel puțin 2000 de lei mai mult. „Salariul de baza este de 7240 de lei, avem un spor la salariu de 1300 de lei, care se duce pentru taxe. Lunar ridic 7378 de lei. Nu știu de unde a luat domnul ministru că avem salarii de aproape 11 mii de lei. Dacă vor fi majorate, vom primi salarii de puțin peste 10.000 de lei pe lună, dar nicidecum de 13.840 de lei. Așa că nu ne este clar cu cât ne vor fi majorate salariile”, ne-a declarat o grefieră de la Judecătoria Chișinău.

Femeia ne-a prezentat și bonul de salariu.

salariutanea

Ministrul Finanțelor a declarat în Parlament că salariul grefierilor va fi majorat cu 2900 de lei și va constitui 13840 de lei.
La rândul lor, și asistenții judiciari susțin că ministrul Rotaru a prezentat date eronate despre salariul lor. Aceștia primesc în jur de 10.000 de lei lunar, în timp ce Petru Rotaru a spus că au 13.000. „Salariul la asistenții judiciari se va mări cu 3.500 de lei și va constitui 16.500 de lei lunar”, a spus ministrul Finanțelor.

salariun

Precizăm că judecătoriile se confruntă cu o lipsă acută de grefieri. Aceștia sunt angajați în funcție prin concurs și trebuie să aibă studii superioare în drept. Volumul de muncă este foarte mare, iar salariile nu sunt atractive nici pe aproape. Mulți dintre grefierii angajați acceptă situațuia doar pentru a se propulsa în magistratură.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu