La mai bine de 20 de ani de la înrgistrarea oficială a Mitropoliei Basarabiei sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române, clerul care a aderat la această comunitate mai continuă să fie persecutat de către Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Cu regulalitate, semnalăm cazuri noi când un paroh sau altul este scos cu forța din biserică, bătut, împroșcat cu pietre sau alungat din sat pentru că a trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Iar de multe ori în aceste scandaluri se implică autoritățile locale, care în loc să aplaneze conflictul, aruncă benzină în foc, luând partea clerului care îi cântă osanale Patriarhului Kiril. Este și cazul mai recent din satul Măgdăcești, raionul Criuleni.
Preotul Teodor Doni a părăsit Mitropolia Moldovei și a aderat la Mitropolia Basarabiei după începutul tăzboiului din Ucraina. „Nu puteam să mă mai rog pentru Kiril, el susține războiul și moartea în Ucraina, sfințește armele. Noi, preoții, trebuie să propăvăduim pacea și să ne rugăm pentru pace”, ne-a explicat preotul.
Rămas fără parohie după plecarea de la Mitropolia Moldovei, Teodor Doni a decis să construiască singur o biserică. Și a ales satul Măgdăcești, unde mai slujise anterior și cunoștea enoriașii. A cumpărat un teren destinat construcțiilor, l-a făcut donație comunității religioase și, cu blagoslovirea ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei și exarh al Plaiurilor, s-a apucat de lucru.
A construit mai întâi o sală la demisol, după care avea în plan treacă la construcția exterioară, una din lemn.
Vestea s-a răspândit repede prin sat și Teodor Doni a fost invitat la Primărie. „Am discutat cu primărița Liuba Cojocaru și mi-a dat o listă de documente și autorizații ca să le perfectez pentru a-mi putea elibera autorizația de construire”, ne-a spus preotul.
Părintele Doni a perfectat actele solicitate de autoritățile locale. Concomitent, a adunat și semnături din partea locuitorilor din Măgdăcești că sunt de acord ca în comunitatea lor să se mai construiască o biserică, doar că sub oblăduirea Patriarhiei Române.
Vestea nu i-a plăcut însă lui Igor Condrea, parohul bisericii ortodoxe din Măgdăcești, de sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei. Acesta a văzut în Teodor Doni un adversar și a început să-l atace cu toată puterea lui duhovnicească. La predicile ținute după slujbele de duminică, preotul Condrea îndemna enoriașii să nu meargă la biserica improvizată de Doni, îi amenința că vor fi înmormântații morții, că vor fi supuși anafemei, îi numea sectanți pe cei care mergeau la biserica lui Doni.
Apoi, pentru a fi mai convingător, Igor Condrea a apelat la parohii din satele vecine. Iar în cele din urmă, a atras-o de partea sa pe primărița Liuba Cojocaru și consilierii afiliați.
Apoi Primăria a organizat la cantina socială dezbateri publice în care s-a pus accentul că satul nu vrea această biserică. „Noi avem o singură biserică a neamului”, se aude în sală vocea primăriței Cojocaru.
A doua zi, preotul Igor Condrea a distribuit pe Facebook o postare audio în care mulțumește administrației locale și celor prezenți la adunare că au votat împotrivă ca în sat să se construiască încă o biserică.
„Noi am adunat toate documentele solicitate de primăriță. Dar când am venit, a zis că ea este stăpână în sat și noi să părăsim localitatea. Ne-am oprit, căci nu putem merge mai departe fără autorizație de construire”, ne-a spus preotul de la Mitropolia Basarabiei.
„Teodor Doni a început să facă biserica în minciună. Trebuia să vină la Primărie și să spună că vrea să facă o biserică. Dar el a spus mai întâi că își construiește casă. Primăria avea să-i ofere un teren. Noi suntem înfrățiți cu Mioveniul (comună din România) care avea să construiască biserica. Dar așa, dacă a pornit în minciună… Așa că biserica pe care o construiește el este ilegală. Eu am fost prin toate satele pe unde a slujit el și știu ce reprezintă, mi-au povestit atâtea despre el”, ne-a declarat consilierul Ion Ursu, care locuiește peste drum de noua biserică.
Am solicitat o declarație și de la primărița Liuba Cojocaru. „Nu mai este niciun scandal. El trebuia să vină și să spună că vrea să construiască biserica. Satul e mare și singura biserică pe care o avem este neîncăpătoare. Dar așa nu se face. Nu poate să vină în sat și să facă ce vrea. Problema a apărut în primul rând de la vecini. Vecinii sunt categoric împotrivă ca să fie biserică acolo. Nu este loc pentru parcare. A fost o adunare, dar eu nu m-am implicat. Oamenii au votat împotrivă. Pentru construcția unei biserici este nevoie de minim 15 ari de teren. Ca să fie amenajat, ca să fie loc de parcare. Acololo oamenii își doresc un cartier locativ dormitor. Deși eu le-am spus că nu mai face biserica atâta gălăgie, dar, mă rog. Da voi iarăși ați venit la mine. Mi-ați filmat casa. Eu sunt om de omenie, dar dumneavoastră nu sunteți om”, ne-a declarat șefa administrației locale.
După cum a afirmat și consilierul Ursu, satul Măgdăcești esti înfrățit cu orașul Mioveni, o localitate bogată din Argeș, unde se află uzina de automobile Dacia-Renault. Datorită banilor oferiți de Mioveni, în Măgdăcețti au fost construite mai multe obiective de menire socială. Este interesant cum vor reacționa cei de la Mioveni dacă vor afla că în localitatea în care s-au investit bani românești este prigonită o biserică românească.
Deși este hărțuit din toate părțile, preotul Teodor Doni continuă să slujească și să le propovăduiască puținilor enoriași care merg la biserica improvizată: „Mitropolitul Petru Păduraru a început cândva cu un singur preot. Apoi l-au urmat. Hristos a spus că „unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor”.