Integritate

Procurorul care ar putea prelua dosarele de la Petru Iarmaliuc. Alexandr Stoianoglo, martorul apărării într-un dosar de fraudă în care este inculpat tatăl acuzatorului

deepin screenshot select area 20230910153040
Avatar for Julieta Savitchi

Un procuror anticorupţie, al cărui părinte este inculpat într-un dosar de corupţie, ar putea prelua dosarele penale în care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo este învinuit de infracţiuni de corupţie. Dosarele s-au aflat până nu demult în gestiunea procurorului Petru Iarmaliuc, al cărui mandat de delegare la Procuratura Anticorupţie i-a fost retras luna trecută de către procurorul general interimar, Ion Munteanu. Stoianoglo a dat, în instanţă, declaraţii în favoarea tatălui procurorului care ar putea să-i reprezinte acuzarea în instanţă.

Surse din Procuratura Anticorupţie au comunicat pentru Crime Moldova că este vorba de procurorul Grigore Potoran. Tatăl său, Mihai Potoran, fost angajat al Procuraturii Generale, este învinuit alături de fostul procuror general Valeriu Balaban şi alţi foşti şefi din cadrul Procuraturii Generale de abuz în serviciu, într-un dosar de fraudă.

Ei sunt învinuiți de procurorii Anticorupție de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu prejudicii în proporţii deosebit de mari. Aceștia ar fi dispus, în 2005, cumpărarea clădirii nefinisate din str. Alexandru cel Bun nr. 100, la un preț de 9 milioane de lei, pe când prețul acesteia, potrivit evaluatorilor, constituia puțin peste 2,5 milioane lei.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2009, Procuratura Generală a suportat cheltuieli pentru executarea lucrărilor de demolare, consolidare şi construcţie a blocului de pe strada Alexandru cel Bun 100, în sumă de 2,9 milioane de lei. Aceste cheltuieli nu au fost prevăzute în devizul lucrărilor de reconstrucţie şi construcţie-montaj a clădirii nefinisate.

Auditorii Curții de Conturi au mai constatat că licitaţia prin care Biox-Comerţ SRL a fost desemnată câştigătoare pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie a imobilului de pe strada Alexandru cel Bun s-a desfăşurat cu încălcări grave, în lipsa documentaţiei de proiect şi a devizului de cheltuieli.

În anul 2006, în urma utilizării de către SRL Biox-Comerţ a unor norme de cheltuieli majorate în raport cu normele incluse în devizul lucrărilor de reconstrucţie şi construcţie-montaj, care au fost acceptate nejustificat de către Procuratură, volumul acestor lucrări a fost mărit cu 44,2 mii lei. Întreprinderea Biox-Comerţ a atacat în judecată Procuratura Generală, de la care solicită 6,5 milioane de lei pentru pretinse lucrări, care nu ar fi fost achitate.

Examinarea dosarului bate pasul pe loc la Judecătoria Chişinău. Presupusa infracţiune a avut loc în anul 2006 şi există riscul ca procesul să fie încetat din cauza expirării termenului de prescripţie.

Deși a fost trimis în judecată încă în luna aprilie 2018, dosarul se află la etapa de audiere a martorilor. De la începutul examinării dosarului au fost programate 80 de şedinţe de judecată, însă majoritatea nu au fost lucrative. O parte din şedinţe au fost amânate din cauza pandemiei de Covid-19, iar o parte, la solicitarea justiţiabililor. Pe parcurs, a fost schimbat şi acuzatorul care a solicitat timp ca să facă cunoştinţă cu dosarul.

deepin screenshot select area 20230910151358

Acuzaţi în dosarul Balaban

deepin screenshot select area 20230910151525

Şedinţă în dosarul Balaban

deepin screenshot select area 20230910151703Pe banca acuz

În special, examinarea dosarului a fost tergiversată în perioada anilor 2020-2021, când la guvernare s-a aflat Partidul Socialiştilor, susţinut de o parte din deputaţii PDM şi cei din Partidul Şor. Astfel, în 2020 au fost amânate toate cele 8 şedinţe programate, iar în 2021 a fost lucrativă doar una din cele 13 şedinţe.

Dosarul se află în gestiunea magistratei Lilia Lupaşcu. Judecătoarea a ajuns de mai multe ori în atenţia presei pentru averea sa. În primăvara anului 2021, Lilia Lupsşcu l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare. Recent, presa a scris despre apartamentul de lux pe care magistrata l-a scos în vânzare cu 6.500.000. lei.

În 2022, în calitate de martor al apărării a fost audiat şi procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care a dat declaraţii în favoarea lui Balaban, Potoran şi ceilalţi inculpaţi.

deepin screenshot select area 20230910134359

Grigore Potoran şi-a început cariera de procuror în Procuratura municipilui Chişinău, sectorul Centru. În perioada respectivă omul legii a nimerit de câteva ori în atenţia presei. Acuzatorul s-a pomenit într-o situaţie ilară atunci când a rămas doar cu geaca unui spărgător de maşini, care a reuşit să scape.

Grigore Potoran a fost criticat în mass-media despre modul cum a gestionat un dosar de omor de pe strada Tăbăcăria Veche din Chişinău. Iniţial, a fost reţinut un om al străzii. Ulterior, acesta a declarat că a primit de la poliţie 500 de lei ca să-şi recunoască vina. Suspectul a fost eliberat din lipsă de probe.

Grigore Potoran a fost numit în funcţie la Procuratura Anticorupţie în toamna anului 2020, printr-un ordin al procurorului general Alexandr Stoianoglo, după ce a câştigat concursul alături de Cristina Robu, Victor Cazacu şi Aliona Nesterov.

Mihai Potoran, tatăl procurorului Grigore Potoran, i-a dăruit anul trecut fiului 60.000 de lei. O altă donaţie, de 1500 de euro, omul legii a primit-o din partea altei rude. Neamurile procurorului s-au dovedit a fi generoase cu familia acestuia pe parcursului întregului an, dăruind 52.000 de lei cu ocazia zilelor de naştere. Şi în 2021, Grigore Potoran a primit în dar de la tatâl său 40.000 de lei, precum şi alte 53.000 de lei şi 500 de euro din partea rudelor.

În 2020, Mihail Potoran a fost şi mai generos cu fiul său, dăruindu-i 75.000 de lei. Rudele i-au făcut cadou 53.000 de lei, iar la botezul copilului a mai câştigat încă 38.000 de lei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu