Crimă

Procuratura din Tadjikistan despre atacatorul de la Aeroportul Internaţional Chişinău: „A răpit un bancher”

lupul
Avatar for Julieta Savitchi

Rustam Aşurov, atacatorul care a ucis doi oameni şi l-a rănit pe al treilea în seara de vineri la Aeroportul Internaţional Chişinău, făcea parte dintr-un grup criminal organizat, iar cu o săptămână în urmă a răpit un bancher din Duşanbe, care ulterior a fost ucis. Informaţia a fost oferită de către Procuratura Generală din Tadjikistan.

Procuratura din Tadjikistan a emis sâmbătă dimineaţă un comunicat de presă în care oferă detalii despre Rustam Aşurov şi crima comisă de acesta în oraşul Duşanbe.

„La 23 iunie 2023, ora 22:10, Şukhrat Abdugaforovici Ismatuloev, primul vicepreședinte al băncii comerciale Orienbank, a fost răpit pe strada Zakarie Rozî din Dușanbe de către un grup criminal organizat. În aceeași zi, pe acest fapt a fost deschis un dosar penal și a fost creat un grup operațional-investigativ pentru soluționarea acestei infracțiuni și aducerea făptuitorilor în fața justiției. În timpul anchetei, s-a stabilit că unul dintre participanții grupului criminal organizat este Aşurov Rustam Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut la 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, după săvârșirea acestei crime, a fugit în Republica Moldova prin Republica Turcia pentru a se ascunde în continuare în țările Uniunii Europene. La trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova, poliţia a încercat să-l rețină, acesta a luat un pistol de la unul dintre oamenii legii ai aeroportului din Chișinău, a împușcat două persoane și a luat ostatici mai multe persoane. În timpul operațiunii antiteroriste, Aşurov Rustam a fost rănit și arestat. Ancheta în acest dosar penal este în derulare”, se arată în comunicatul de presă al Procuraturii din Tadjikistan.

Procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a anunţat că Rustam Aşurov este internat în stare gravă la spital, salonul fiind păzit non-stop de poliţişti înarmaţi. Atacatorul este bănuit de atac terorist şi riscă detenţie pe viaţă.

Deşi era activ pe reţelele de socializare, Aşurov nu a postat imaginea sa. Am identificat o singură fotografie în comentariul unui prieten de pe Facebook al lui Aşurov. Acesta apare într-o mască de lup, iar pe fotografie scrie în limba rusă „Bună dimineaţa, haită”.

În spaţiul public au apărut mai multe imagini video de la locul crimei. În timp ce poliţistul Sergiu Munteanu îl conducea pe Ashurov în camera sterilă pentru a-l returna, acesta l-a atacat pe omul legii. Din imaginile video, surprinse de camerele de supraveghere, se vede momentul în care, acesta după ce a deposedat polițistul de pistol, a tras inițial în gardian, după care polițistul a încercat să lupte cu el ca să-și ia arma înapoi, însă individul l-a pus la pământ și l-a împușcat în cap.

Ulterior, acesta s-a baricadat, iar poliţişti au deschis focul asupra lui, pentru a-l putea captura.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu