Crimă

Din culisele atacului de la Aeroportul din Chişinău: nu ar fi fost respectate mai multe norme de securitate

323429472 838827327514155 996966973695678804 n
Avatar for Julieta Savitchi

Poliţiştii de frontieră de la Aeroportul din Chişinău ar fi încălcat mai multe norme ale regulamentului, care dacă ar fi fost respectate, tragedia ar fi fost evitată. Sursele noastre din cadrul Aeroportului ne-au oferit mai multe detalii despre atacul de vineri seară, în care au fost ucişi un poliţist şi un paznic şi a fost rănit un pasager.

Una din greşelile comise ar fi fost că poliţistul Sergiu Munteanu s-a dus singur să-l conducă pepe Rustam Aşurov la camera sterilă pentru a fi returnat, deşi era vizibil că acesta are o constituţie atletică şi părea mai dezvoltat fizic decât omul legii. După regulament, Aşurov urma să fie escortat de trei poliţişti.

„Cu certitudine polițistul a fost luat prin surprinde. Persoana a devenit efectiv în jumate de secundă agresivă. Polițistul a fost lovit pe neprins de veste, polițistul nu s-a așteptat la o asemenea reacție. Aparent, după mișcări și comportamentul persoanei este vorba despre o persoană pregătită fizic. Nu sunt informații confirmate că ar fi fost afiliat la grupări militare”, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă procurorul general interimar de la Chişinău, Ion Munteanu.

Cât priveşte cea de a doua victimă, Igor Ciofu, angajat în paza aeroportuară, în competenţa sa era să deschidă uşă. Fost angajat al Serviciul Pază şi Protecţie de stat, Ciofu a încercat să intervină când a văzut că Aşurov i-a luat poliţistului pistolul, dar a fost împuşcat.

A doua greşeală a fost că pistolul nu era blocat la centură cu un dispozitiv special de metal, din care cauză Aşurov a reuşit să-i ia cu uşurinţă pistolul poliţistului.

Sursele noastre mai susţin că ar exista un deficit de poliţişti de frontieră la Aeroportul din Chişinău.

Un alt motiv care l-ar fi făcut pe Aşurov să reacţioneze violent ar fi fost că oamenii legii au vorbit pe un ton ridicat cu el, rănindu-i orgoliul, acesta fiind autoritate interlopă în Tadjikistan.

Deşi Aşurov era dat în urmărire generală de către autorităţile din Tadjikistan pentru răpirea unui bancher influent în Duşanbe, acestata nu era la consemn în Republica Moldova, iar accesul i-a fost refuzat pentru că nu a explicat motivul sosirii în Republica Moldova.

„Temeiul de reținere la frontieră a fost faptul că persoana nu a putut explica foarte clar motivul sosirii și scopul aflării pe teritoriul Republicii Moldova. La moment cauza penala este investigată și reprezintă o faptă de omor cu agravantele respective. Se continuă cu efectuarea expertizelor inclusiv cele balistice”, a spus procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Din postările de pe reţelile de socializare rezultă că Rustam Aşurov trăia pe picior larg şi îi plăceau petrecerile. Acum el este internat într-un spital în stare gravă, având zece plăgi de armă de foc cu care s-a ales în timpul reţinerii.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu