Crimă

Atacatorul de la Aeroportul Chişinău, care a ucis doi oameni, a decedat la spital

354340051 263640562937240 1504877586964084859 n
Avatar for Julieta Savitchi

Rustam Aşurov (din dreapta în fotografie), fugarul din Tadjikistan care a ucis doi oameni la Aeroportul Internaţional Chişinău, a decedat luni seara la spital, fără ca să se trezească din comă. Acesta a fost ciuruit de gloanţele poliţiştilor moldoveni în timpul reţinerii, după ce a refuzat să se predea şi a opus rezistenţă.

Poliţia a anunţat, luni seara, că Aşurov la decedat aproximativ la ora 22:15. Cu câteva ore înainte, Judecătoria Chişinău a eliberat pe numele atacatorului mandat de arestare pe un termen de 30 de zile.

Rustam Aşurov este cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” şi cu o săptămână înainte l-a răpit un bancher influent din Duşanbe.

Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al băncii comerciale „Orienbank” din Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Duipă comiterea crimei, Aşurov a trecut ilegal frontiera în Uzbekistan, a plecat în Istambul, iar de acolo a luat cursa de avion spre Chişinău.

La data intrării pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, Aşurov, care ulterior a comis dublul omor, nu figura în nicio bază de căutare internațională, avea un comportament absolut pașnic, fără a crea unele suspiciuni. Poliţia de frontieră nu i-a permis accesul pe teritoriul Republicii Moldova doar pentru faptul că nu a putut să explice scopul sosirii în ţară.

Rustam Aşurov a lucrat anterior în poliţia din Duşanbe, de unde a fost demis şi condamnat la 12 ani de închisoare pentru crimă. Acesta nu şi-a ispăşit pedeapsa, fiind graţiat de preşedintele Tadjikistanului. După eliberare, acesta a aderat la un grup criminal organizat.

Viorel Cernăuţeanu, şeful Inspectoratului General de Poliţie, a declarat, cu referinţă la colegii din Tadjikistan, că Aşurov era un criminal ordinar şi nu era membru al organizaţiilor teroriste.

Preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, susţine că Aşurov ar fi fost pregătit la o tabără a teroriştilor din Afganistan.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu