Integritate

Nu primesc alții într-un an. Ce salariu are soția unui șef de la vamă

la sarchiy
Avatar for Julieta Savitchi

Soția șefului postului vamal de la Aeroportul vamal Chișinău, Alexandru Vakre, primește un salariu de care nu s-a mai auzit în Republica Moldova. Alexandru Vakre a raportat pentru anul 2022 că soția sa a obținut venituri de 10.187.863 de lei, în medie căte 783.681 lei sau 39.184 euro pe lună.

Inițial, am crezut că este vorba de o greșeală tehnică și l-am contactat pe Alexandru Vakre să ne explice cifra pe care a indicat-o în declarația de avere. „Tot ce am indicat corespunde adevărului. Nu este o greșeală. Soția mea este manager de top la o companie internațională de succes”, ne-a neclarat șeful postului vamal de la aeroportul internațional Chișinău.

Alexandru Vakre a mai spus că nu se interesează de veniturile soției, deoarece între ei există o înțelegere de a face fiecare ce vrea cu banii câștigați. „Ca să înțelegeți, nu soția mea primește mult, dar eu primesc puțin”, ne-a spus Alexandru Vakre, care a raportat pentru anul trecut venituri salariale de 287.875 mii de lei.

Șeful de la vamă a precizat că încearcă să se descurce singur din salariu și că nu apelează după ajutor nici la tatăl său, omul de afaceri Iurie Vakre. Totuși automobilul de model Nissan, pe care îl conduce, aparține lui Iurie Vakre.

Potrivit declarației de avere, semnată de Alexandru Vacre, soția sa Cristina lucrează la o companie care prestează servicii de consultanță în tehnologia informației. Potrivit raportului fiscal pentru 2021, întreprinderea respectivă a avut venituri din vânzări de 144,46 milioane de lei, profitul net fiind de 36 milioane de lei. Firma numără 230 de angajați.

Cristina a început să lucreze în companie în 2010 și a parcurs toate etapele unei cariere profesionale la Grafit: de la manager începător până la partener. Femeia  susine că a dezvoltat în cadru companiei propriul proiect – achiziționarea și vânzarea de instrumente electrice de branduri de top.

În declarația de avere Alexandru Vakre indică că soția sa deține o cotă dee 47 la sută din RA Trading GMBH din Germania, valoarea cotei fiind de 11.750 de euro.

În 2016, Cristina  s-a împrumutat cu 450.000 de euro, fără dobândă, de la Avela Management LTD, bani pe care trebuie să-i restituie până în 2030.

Totuși, Cristina pare-se să nu aibă probleme cu datoriile. Anul trecut și-a cumpărat 2 case, cu 200.000 și 165.000 de euro, iar un an înainte a început construcția unei alte case de locuit, pentru care a cheltui deja un milion de lei

Alexandru Vakre a respins acuzațiile că ar spăla banii proveniți din corupție prin intermediul soției sale. Funcționarul, a infirmat și zvonurile că este rudă cu judecătorul constituțional, fost deputat socialist, Vladimir Țurcan, și a precizat că  este prieten cu acesta.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu