Integritate

VIDEO// A scăpat de procurori, nu şi de ANI. Alexandru Jizdan luptă de mai bine de 2 ani să scape de un act de constatare care i-a făcut probleme

jizdan
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul ministru de Interne în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, luptă de mai bine de doi ani în prima instanţă ca să scape de actul de constatare al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), prin care i-a fost stabilită o diferență în valoare 770.000 de lei între veniturile declarate și cele obținute. În baza acestui act de constatare, anul trecut pe numele lui Jizdan a fost pornit un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită, de care fostul ministru a scăpat în scurt timp.

Fostul ministru li deputat nu vine la şedinţele de judecată, fiind reprezentat de un avocat. La fel, nu face act de prezenţă nici reprezentantul ANI.

În mai 2021, Autoritatea Națională de Integritate a stabilit în cazul fostului deputat democrat Alexandru Jizdan o diferență în valoare 770.000 de lei între veniturile declarate și cele obținute. Controlul averii parlamentarului a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

Astfel, fostul deputat a omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în valoare totală de peste 53.000 de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament”, se menționează într-un comunicat emis de ANI.

La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat lui Jizdan o sancțiune contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Amintim că la 29 iunie procurorii au descins cu percheziţii la domiciliul lui Jizdan, bănuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită. După percheziţiile efectuate în iunie 2022, la domiciliul lui Jizdan, procurorii aproape că nu au efectuat alte acţiuni de urmărire penală pentru că avocaţii lui Jizdan au contestat în instanţă ordonanţa de pornire a urmăririi penale.

În luna martie a anului curent, Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia luată de magistratul Constantin Damaschin de la oficiul Ciocana al Judecătoriei Chişinău prin care a fost anulată ordonanţa procurorilor privind pornirea urmăririi penale pentru îmbogăţire ilicită pe numele ex-ministrului de Interne în perioada guvernării lui Plahotniuc, Alexandru Jizdan.

Decizia instanţei este irevocabilă, astfel procurorii nu mai pot să-l atragă la răspundere penală pe Jizdan, doar dacă vor apărea circumstanţe noi.

Surse din cadrul Procuraturii susţin că Jizdan ar fi fost „ajutat să-şi rezolve problema” de către un oficial din Ucraina, care îl leagă de fostul ministru o prietenie de mai mulţi ani. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu