Corupție

VIDEO// Fostul premier moldovean, Vlad Filat, dă vină pe procurori că i-au fabricat dosarul de spălare de bani. Cine sunt şi ce spun acuzatorii acuzaţi

354051651 963139738270715 6379003528506674299 n
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul premier Vlad Filat, condamnat anterior la 9 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, îi învinueşte pe procurorii anticorupţie că i-au fabricat şi cel de al doilea dosar penal, pentru spălare de bani, aflat în gestiunea Judecătoriei Chişinău. Învinuirile au fost aduse de către fostul premier luni, 26 iunie, de pe banca acuzaţilor, în timp ce era audiat în calitate de inculpat.

Fostul premier a declarat că procurorii anticorupţie au contribuit la fondarea unei întreprinderi în afara ţării şi au depus pe contrurile ei 5,5 mln de euro, ca să-l poată învinui de spălare de bani. Ulterior, banii au dispărut din contul întreprinderii.

Fostul premier a declarat pentru portalul Crime Moldova că în spate s-ar afla procurorul anticorupţie Mihail Ivanov, iar despre fabricarea dosarul ar fi ştiut şi conducerea Procuraturii Anticorupţie.

Contactată la telefon, fosta procuroră anticorupţie, Adriana Beţişor, care a condus urmărirea penală împotriva lui Filat, a declarat că fostul premier minte şi că în dosar sunt probe care îl incriminează. „Sunt transferurile bancare. Există şi copiile mandatelor avocatului lui Filat care a reprezentat interesele firmei în instanţă”, ne-a spus Beţişor.

Vlad Filat este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi  achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă.

Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani.

Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit  în urma unui denunţ al lui Ilan Șor.

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar, în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu