Justiție

Unul din avocaţii fostului procuror general adjunct, Ruslan Popov, nu ştie cum să se apere de Procuratura Anticorupţie

screenshot 15 1 900x505 1
Avatar for Julieta Savitchi

Avocatul Igor Hlopeţchi, unul din apărătorii fostului adjunct al procurorului general, Ruslan Popov, nu a găsit alte căi să se apere de Procuratura Anticorupţie decât să se ascundă. La mai bine de un an după ce a fost dat în urmărire generală, Igor Hlopeţchi s-a baricadat luni, 12 iunie, în biroul unui coleg de breaslă din sectorul Botanica al Capitalei, atunci când poliţiştii au venit după el, având misiunea de aducere silită la Procuratura Anticorupţie pentru înaintarea învinuirii într-un dosar penal.

Procuratura Anticorupție a anunţat că conduce urmărirea penală într-o cauză penală aflată în gestiunea Centrului Național Anticorupție, în care sunt investigate acțiunile avocatului Hlopeţchi pe faptul depunerii unui denunț și declarații false. Urmărirea penală, a fost începută la data de 22 noiembrie 2021, în baza art. 311 alin.(2) lit.c) și art.312 alin.(1) Cod penal.

La data de 15 februarie 2022, avocatul a fost pus sub învinuire în lipsă și, din acea dată acesta fiind citat legal și dispusă aducerea silită, deoarece apărătorul refuză să se prezinte la Procuratura Anticorupție pentru înaintarea acuzării.

Potrivit procurorilor, până la moment, a fost dispusă aducerea silită de 12 ori a învinuitului pentru înaintarea acuzării, însă din motivul refuzului acestuia de a se prezenta, în special de a ieși din casă învinuitului nu i-a fost înaintată acuzarea. Mai mult, ca urmare a eschivării învinuitului de la urmărirea penală, de la Consiliul Uniunii Avocaților, a fost solicitată de 6 ori, darea acordului pentru reținerea, percheziția și arestarea acestuia, însă de fiecare dată, Consiliul Uniunii Avocaților, a respins toate demersurile procurorului, informează Procuratura Anticorupţie.

Din cauza eschivării, la 31 mai 2022, Igor Hlopeţchi a fost dat în urmărire generală. „La moment, existând în privința învinuitului o ordonanță de aducere silită în vigoare și neexecutată, învinuitul a fost localizat de către Centrul Național Anticorupție și organul de poliție, iar după aducerea la cunoștință a ordonanței de aducere silită, acesta a intrat în biroul unui avocat din municipiul Chișinău, unde refuză să se supună cerințelor legale ale organelor de drept”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Igor Hlopeţchi pledează nevinovat şi susţine că dosarul i-a fost fabricat la comanda şefului adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Vasile Plevan, pentru că a făcut dezvăluiri cum acuzatorul a refuzat în repetate rânduri să deschidă un dosar penal împotriva unui locuitor din Ialoveni, care şi-a violat propria fiică cu handicap timp de câţiva ani.

Pe de altă parte, Vasile Plevan susţine că este vorba de o campanie murdară din partea lui Hlopeţchi după ce în gestiunea sa a ajuns un dosar intentat pe numele apărătorului pentru denunţ fals şi falsificarea de acte oficiale. „Plângerea cu violul a fost depusă încă înainte ca eu să fiu numit în Procuratura Ialoveni. Din câte cunosc, mama victimei a retras plângerea. Apoi a revint din nou cu o plângere. De această dată, plângerea a ajuns la mine. Dar denunţătoarea şi-a schimbat declaraţiile. A spus că a vrut să se răzbune pe soţ pentru că era violent. Apoi eu am dispus efectuarea unei expertize, care a arătat că victima nu avea discernământ ca să ofere declaraţii. Aşa am emis ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale. Apoi denunţătoarea s-a răzgândit şi a contestat ordonanţa în instanţă. Astfel am pornit urmărirea penală pe trei capete de acuzare. Eu am finalizat dosarul şi l-am transmis în instanţă. Dar la judecată a mers un alt procuror pentru că eu am fost transferat la Procuratura Anticorupţie. La sfârşitul anului trecut învinuitul a fost găsit vinovat pe toate cele trei capete de acuzare şi condamnat la 17 ani de închisoare”, ne-a spus Plevan.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu