Corupție

VIDEO// SPOVEDANIA. Epizodul 5. Cum a fost implicat Vladimir Voronin într-un caz de escrocherie

344800723 612968727454376 8983885524193937798 n
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul afacerist Ion Rusu susține că a primit țeapă de 18 mii de euro de la o primăriță protejată de Vladimir Voronin în perioadă pe când era șef de stat.

„Soția mea, Ana Grama, se cunoștea cu Vladimir Voronin. Pe timpul când era președinte, el ținea krîșa (oferea protecție) la toți dracii. Într-o zi ne-a chemat la el și ne-a spus că trebuie de construit un azil pentru bătrâni în satul Bălțata, finanțat cu 2.000.000 de euro. Și ne-a făcut cunoștință cu primărița Olga Coronciuc. Aceasta ne-a zis că pentru a primi banii trebuie de achitat 15.000 de euro și încă niște cheltuieli. În casă erau 18.000 de euro pe care i-am dat primăriței din Bălțata. Dar nu am văzut nici banii, nici proiectul, nimic, chiar dacă a fost o recipisă”, ne-a spus bărbatul.

Ion Rusu a spus că s-a adresat în instanță, dar fără succes: „A trebuit să trec prin atâtea judecăți, de parcă am ucis un sat întreg”.

Olga Coronciuc, fostă primăriţă şi actuală consilieră a satului Bălţata din raionul Criuleni, continuă să activeze cu succes în administrația publică locală, în pofida faptului că este învinuită într-un dosar penal intentat cu 15 ani în urmă pentru organizarea migraţiei ilegale şi escrocherii în proporţii deosebit de mari, care se află pe rol la Judecătoria Chişinău de mai bine de 11 ani. În tot acest timp cât justiţia se chinuie să descâlcească dosarul pornit încă în 2006, Olga Coronciuc care a rămas fidelă Partidului Comuniştilor a deţinut două mandate de primar la Bălţata, a născut câţiva copii şi s-a mai ales cu cel puţin încă 20 de dosare penale. Iar procurorii şi poliţiştii care i-au investigat pretinsele infracţiuni, fie că au avansat în grad, fie că au ajuns ei înşişi pe banca acuzaţilor.

Suferind de o boală incurabilă, după ce i-a decedat soţia şi a pierdut afacerea şi întreaga avere, Ion Rusu, fost director şi co-proprietar al întreprinderii de construcţii Ana Grama-grup SRL (după numele soţiei) a decis să ne facă mărturii despre cum a dat mită funcţionarilor publici şi politicienilor ca să câştige licitaţiile şi să semneze contracte bănoase cu  statul.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu