Corupție

VIDEO// SPOVEDANIA 3. Cum a ajuns proprietarul unei firme de milioane sărac, lipit pământului

344800723 612968727454376 8983885524193937798 n
Avatar for Julieta Savitchi

Implicarea în tranzacții dubioase și scheme cu ,,otkaturi„ l-au făcut pe Ion Rusu din milionar într-un om sărac, lipit pământului. Potrivit fostului afacerist, problemele au început după ce întreprinderea sa a acceptat să spele 2.000.000 de lei de la liceul privat ,,Evrica” din Chișinău. Astfel, Ion Rusu a rămas singur, fără afacere, fără casă, fără masă, grav bolnav, petrecându-și zilele într-un sătuc din raionul Florești.

„Am fost contractați să facem reparație la liceul „Evrica”, de aproape 2.000.0000 de lei. A fost prin 2015. Trebuia să schimbăm și geamurile cu termopane, întreprinderea noastră avea așa posibilitate. Tratativele cu directoarea liceului, Nadejda Sulim, le-a dus soția mea, Ana Grama. Ele erau prietene, comunicau des. Pentru că ne-a oferit acest contract nouă, Nadejda Sulim ne-a rugat să perfectăm un contract de 4.000.000 de lei, după care să scoatem 2.000.000 și să i le întoarcem, iar lucrările de reparație să se încadreze în suma de 2.000.000 de lei. Ne-a rugat să o ajutăm, spunea că are probleme financiare, nu a achitat pentru arenda imobilului. Totodată, a convins-o pe soția mea să-i lase o recipisă pentru suma de 100.000 de euro, ca să fie sigură că banii îi vor fi returnați. Noi am efectuat lucrările de reparație, dar banii nu ni s-a plătit. Nici pentru lucrări, nu tocmai și cele 2.000.000 pe care urma să i le restituim cheș. Apoi a urmat un proces de judecată, pe care l-am pierdut. Iar executorul George Boțan ne-a luat casa și afacerea. Aacum în casa mea locuiește Nadejda Sulim, iar întreprinderea Anagrama-grup aparține familiei Sulim”, ne-a mărturiit Ion Rusu.

Fostul afacerist a spus că soția sa, Ana Grama, a decedat de inimă rea, la două luni după ce a rămas fără avere.
Ion Rusu a spus că s-a adresat la mai multe instituții ale statului ca să se facă lumină în acest caz, dar a fost luat peste picior. Bărbatul ne-a prezentat și documente confirmatoare că a avut de furcă cu liceul „Evrica”.

Noi am constatat că în anul 2020 întreprinderea Anagrama-grup a trecut în proprietatea lui Eric Sulim, soțul Nadejdei Sulim.

Echipa noastră a mers la Nadejda Sulim ca să afle poziția sa față de învinuirile aduse de Ion Rusu. Aceasta a zâmbit zemflemitor când i-am spus despre reparație și a refuzat să facă declarații.
„Aceasta este treaba juriștilor, nu a jurnaliștilor. Eu vorbesc doar cu șefii”, ne-a declarat Nadejda Sulim. Iar fiica ei a chemat poliția.

Suferind de o boală incurabilă, după ce i-a decedat soţia şi a pierdut afacerea şi întreaga avere, Ion Rusu, fost director şi co-proprietar al întreprinderii de construcţii Ana Grama-grup SRL (după numele soţiei) a decis să ne facă mărturii despre cum a dat mită funcţionarilor publici şi politicienilor ca să câştige licitaţiile şi să semneze contracte bănoase cu statul.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu