Corupție

VIDEO// SPOVEDANIA Epizodul 1. „Otkaturile” pe care le achită firmele de construcţie ca să câştige licitaţiile

344800723 612968727454376 8983885524193937798 n
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul businessman, Ion Rusu, susţine că a plătit milioane de lei funcţionarilor publici pentru ca firma sa să câştige mai multe licitaţii în construcţii, inclusiv şi pentru construirea blocurilor sociale.

Suferind de o boală incurabilă, după ce i-a decedat soţia şi a pierdut afacerea şi întreaga avere, Ion Rusu, fost director şi co-proprietar al întreprinderii de construcţii Ana Grama-grup SRL (după numele soţiei) a decis să ne facă mărturii despre cum a dat mită funcţionarilor publici şi politicienilor ca să câştige licitaţiile şi să semneze contracte bănoase cu statul.

„În sate „otkatul” este 5 la sută din suma câştigată la licitaţie, iar în oraşe, de 10 %. Deci, dacă suma oferită pentru o lucrare este 10 milioane de lei, se exclude TVA şi rămân 8 milioane. Din această sumă, după ce este transferată pe contul întreprinderii, se scot 800.000 de lei şi se dau funcţionarului care te-a ajutat să câştigi licitaţia. Sub ce pretext scoţi banii de pe cont, este problema ta. Am dus şi eu genţi cu bani ca să pot lucra. Eu am stat 35 de ani în Rusia, am fost în multe locuri, dar aşa bărdac ca în Moldova nu am văzut. Dar eram bucuros să dau bani ca să pot lucra. Am construit blocuri sociale în mai multe localităţi, şi la Sângerei, şi la Cahul. Peste tot am dat 10% din suma prevăzută în contract ca să pot câştiga licitaţiile”, ne-a mărturisit fostul afacerist.

(Va urma)

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu