Justiție

Procurorii, supăraţi pe magistratul care a dispus judecarea cu uşile închise a omului lui Plahotniuc: „Toate cazurile de corupție trebuie judecate în ședințe publice”

deepin screenshot select area 20230519115852
Avatar for Julieta Savitchi

Procurorii anticorupţie sunt indignaţi de decizia luată de magistratul Gheorghe Balan de la
Judecătoria Chişinău care a dispus irevocabil ca dosarul de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi, învinuit de implicare în schemele fraudei bancare ale lui Plahotniuc. Procuratura Anticorupţie a venit luni, 22 mai, cu un îndemn public către Parlament
ca să modifice legislaţia ca acuzatorii să poată contesta „așa tip de hotărâri judecătorești contrare normelor legale” şi a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Procuratura Anticorupție este pe poziția fermă că toate cazurile de corupție trebuie judecate în ședințe publice, dar în special cauze care vizează interesul social cum este frauda bancară și persoane care dețin sau au deținut funcții de demnitate publică. Societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. În plus, societatea are dreptul să cunoască despre acțiunile persoanelor care dețin sau au deținut funcții publice care aveau obligație să acționeze mereu în interesul statului și a cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Procurorii anticorupţie susţin că ședințele publice permit cetățenilor să observe direct modul în care funcționează sistemul de justiție și să ceară socoteală procurorilor, judecătorilor, avocaților și inculpaților pentru acțiunile acestora în cadrul ședințelor de judecată. Procesele publice, de asemenea, asigură dreptatea și arată dacă sistemul nostru de justiție funcționează în mod corect și imparțial.

Oamenii legii au făcut referinţă la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care stabilește ședințe publice în procesul penal ca element de bază al procesului echitabil. „Publicitatea procedurii protejează justiţiabilii împotriva unei justiţii secrete care se sustrage de la controlul public. De asemenea, aceasta constituie unul din mijloacele necesare pentru a păstra încrederea în instanţele judecătoreşti. Astfel, principiul de publicitate este recunoscut nu numai în Convenția Europeană, dar și în Constituția Republicii Moldova (art. 117) și în Codul de procedură penală (art. 18)”, se mai arată în comunicat.

Procuratura Anticorupție a pledat pentru judecarea cauzei în ședință publică, care va asigura un proces echitabil, precum și va consolida încrederea societății în corectitudinea procedurilor și a soluției date de instanța de judecată.

Judecătorul Balan a respins acest argument și a acceptat argumentul inculpatului că ,,eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional” familia inculpatului. Judecătorul a mai argumentat că probele acumulate de la instituții financiare ,,constituie secret bancar” și că ,,în materialele cauzei se conțin informații care se atribuie inclusiv la secretul de stat”.

Acesta nu este singurul dosar de corupţie de rezonană care se va judeca cu uşile închise.
Precedentul a fost creat de magistrata Djeta Chistol de la Judecătoria Chişinău, anul trecut, când a admis demersul fostului procuror Igor Popa, învinuit de fals în declaraţii publice,
ca examinarea dosarului să fie secretă.

Ulterior, procurorul a solicitat recuzarea magistratei Chistol. Cererea de recuzare a fost examinată de Gheorghe Balan, care a respins-o.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu