Politic

FOTO//VIDEO// Moldovenii aleg Europa. Maia Sandu: „Republica Moldova trebuie să fie în UE până în 2030”

deepin screenshot select area 20230521132310
Avatar for Julieta Savitchi

Zeci de mii de locuitori din toate raioanele Republicii Moldova au venit duminică, 21 mai, la Chişinău ca să susţină vectorul pro-european al ţării. Paţa Marii Adunării Naţionale s-a dovedit a fi neîncăpătoare, manifestănţii impânzind scuarul Parcului Catedralei, precum şi străzile din cartierele adiacente. Potrivit estimărilor prealabile, la mitingul pro-european au venit cel puţin 100.000 de mii de oameni.

„ Am venit aici să spunem cu încredere că moldovenii sunt europeni. Locul Moldovei este în UE. Proiectul nostru de țară este integrarea în UE. Acesta nu este doar angajamentul meu. Este susținerea la nivel internațional. Este voința poporului. Europa este mai mult decât o lozincă politică. Este un mod de viață și șansa poporului nostru de trăi în pace. Acest vis depinde de fiecare dintre noi. Este un drum lung, e nevoie de muncă. Este unicul drum în care ne vom asigura că ai noștri copii vor fi în siguranță.  Moldova trebuie să fie membru al UE. Moldovenii trebuie să fie europeni și în acte. Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul. Dar noi am rezistat. În calitate de membru al UE nu vom fi singuri și vom avea siguranță. Moldova va adera la UE și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”, a declarat preşedinta Maia Sandu în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a venit special la Chişinău, duminică dimineaţă, pentru a susţine un discurs de încurajare în faţa moldovenilor. „Dragi prieteni, noi trăim în vremuri instabilitate, însă Moldova rămâne mândră. Lumea vedea curajul vostru și lupta împotriva Rusiei și atrocității. Lumea vede generozitatea voastră față de ucraineni, pentru femei și copii. A fost țara voastră care a trimis și ajutoare umanitare Ucrainei. Voi ați făcut aceasta pentru că voi credeți în valorile UE. Parlamentul European a continuat ajutorul pentru Moldova. Noi am condamnat dezinformarea, violarea spațiului aerian, dar și șantajul energetic. UE va sprijini Moldova în călătoria voastră în continuare. (…) Moldova este deja gata pentru integrarea europeană. Noi suntem mândri pentru suntem cel mai mare susținutor al integrării în UE. Noi știm ce înseamnă acest moment pentru voi, iar voi îl demonstrați acum cu prezența dumnevoastră aici. Moldova nu este singură. Nu vă vom lăsa niciodată.”, a declarat Roberta Metsola.

Mitinguri de susţinere a integrării europene au avut loc şi în diferite localităţi din Republica Moldova, precum şi în capitalele statelor UE, fiind organizate de diasporă.

În acelaşi timp, la a Comrat, Orhei și Bălți au avut loc trei mitinguri, organizate de Partidul Şor, care s-au expus asupra inițierii unui referendum privind vectorul extern al Republicii Moldova.

Un mic protest, cu câţiva participanţi de la partidul pro-rus „Patrioţii Moldovei” a avut loc la Chişinău.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu