În afară de faptul că a ignorat legislaţia, alungând jurnaliştii din sala de şedinţe, în lipsa unei încheieri, înainte ca să fie dat startul şedinţei preliminare, judecătorul Gheorghe Balan se pare că nu prea cunoaşte Codul de procedură penală. Întrebat de norma legislativă de care s-a condus atunci când a alungat jurnaliştii din sală, Gheorghe Balan a invocat articolul 19 din Codul penală, alineatul 2.
Articolul 19. Accesul liber la justiţie
(1) Orice persoană are dreptul la examinarea şi soluţionarea cauzei sale în mod echitabil, în termen rezonabil, de către o instanţă independentă, imparţială, legal constituită, care va acţiona în conformitate cu prezentul cod.
(2) Persoana care efectuează urmărirea penală şi judecătorul nu pot participa la examinarea cauzei în cazul în care ei, direct sau indirect, sînt interesaţi în proces.
(3) Organul de urmărire penală are obligaţia de a lua toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei, de a evidenţia atât circumstanţele care dovedesc vinovăţia bănuitului, învinuitului, inculpatului, cât şi cele care îl dezvinovăţesc, precum şi circumstanţele care îi atenuează sau agravează răspunderea.
Precizăm că în gestiunea magistratului Balan de la Judecătoria Chişinău a ajuns dosarul penal de învinuire în frauda bancară a ex-deputatului Vladimir Andronachi, un dosar complicat, cu scheme alambicate ale oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc.