Justiție

VIDEO// Fostul procuror Igor Popa îşi bate joc de procesul de judecată în care este învinuit. Vrea să scape şi de al doilea procuror

deepin screenshot select area 20230519111520
Avatar for Julieta Savitchi

După ce a reuşit să obţină un proces de judecată cu uşile închise pentru ca jurnaliştii să nu poată asista la şedinţe şi i-a fost acceptată cererea de recuzare a procurorului Petru Iarmaliuc, fostul procuror Igor Popa vrea să scape şi de cel de al doilea acuzator, Gheorghe Iapără. Decizia urmează să fie luată de magistrata Djeta Chistol de la Judecătoria Chişinău, care anterior a admis mai multe demersuri ale fosului procuror general adjunct.

Igor Popa a solicitat recuzarea procurorului pe caz pe motiv că acesta „a dat dovadă de subiectivism şi lipsă de imparţialitate”. Un al motiv invocat în cererea de recuzare a fost că Gheorghe Iapără a solicitat anterior recuzarea magistratei Djuta Chistol, solicitarea fiind respinsă.

Avocaţii lui Igor Popa nu au explicat în şedinţă în ce constă subiectivizmul şi lipsa de imparţialitate a procurorului Iapără.

Amintim că anul trecut Igor Popa a depus mai multe cereri de recuzare pe numele lui Iarmaliuc, iar în decembrie a reuşit să scape de acuzator. Inculpatul a invocat că a depus pe numele lui Iarmaliuc mai multe plângeri ce ţin de acţiunile sale la etapa de desfăşurare a urmăririi prmale, iar Djeta Chistol a menţinut argumentele fostului şef adjunct al Procuraturii Generale.

Precizăm că examinarea dosarului în care fostul procuror general adjunct Igor Popa este învinuit de fals în declaraţii publice bate pasul pe loc. Completul de judecată prezidat de magistrata Djeta Chistol nu a reuşit timp de 15 luni să desfăşoare şedinţa preliminară.

Şedinţele de judecată au fost amânate din diferite motive: nu s-a prezentat avocatul, nu s-a prezentat inculpatul din motive de sănătate, s-au depus cereri de recuzare a procurorului Petru Iarmaliuc şi de desfăşurare a procesului cu uşile închise pentru a evita prezenţa jurnaliştilor.

Acesta este primul dosar pe numele lui Igor Popa care a ajuns în instanţă, în gestiunea procurorilor anticorupţie fiind un alt dosar pentru îmbogăţire ilicită.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice pe Portalul Anticoruptie.md despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu