Justiție

VIDEO// Examinarea dosarului de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi, începută cu stângul. Magistratul Gheorghe Balan a alungat jurnaliştii din sală

345732678 228450403240430 4877483641036269264 n
Avatar for Julieta Savitchi

Prima şedinţă de judecată în dosarul de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi în dosarul fraudei bancare, s-a desfăşurat cu uşile închise. Judecătorul Gheorghe Balan a alungat jurnaliştii din sala de şedinţe, înainte ca aceasta să înceapă.

„Urmează să decidem dacă şedinţa va fi publică sau secretă. Poate va fi o sală mai mare. Aşa că o să vă permitem să faceţi doar câteva  secvenţe şi aţi plecat”, le-a spus jurnaliştilor Gheorghe Balan.

Precizăm că niciuna din părţile implicate în proces nu a solicitat ca şedinţa să se desfăşoare cu uşile închise.

Conform legislaţiei în vigoare, şedinţele de judecată sunt publice, cu excepţia celor în care se examinează abuzurile sexuale, cazuri cu minori sau secrete de stat. Jurnaliştii sunt în drept să filmeze, fără acordul judecătorului, deschiderea şedinţei de judecată şi pronunţarea sentinţei. Acceptul judecătorului este necesar doar în cazul filmărilor şedinţelor pe fondul cauzei.

Gheorghe Balan a invocat articolul 19, alineatul 2, din Codul de Procedură Penală. Măsura invocată de magistrat stipulează că „Persoana care efectuează urmărirea penală şi judecătorul nu pot participa la examinarea cauzei în cazul în care ei, direct sau indirect, sînt interesaţi în proces”.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu