Politic

Alegeri în Găgăuzia: candidata Partidul Şor a câştigat mandatul de başcan al regiunii

64541 gag
Avatar for Julieta Savitchi

Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a câştigat cel de al doilea tur al alegerilor pentru funcția de bașcan al unităţii teritorial administrative Găgăuzia din Republica Moldova, depăşindu-l pe contracandidatul său, socialistul Grigori Uzun, cu patru la sută.

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală din regiune, Evghenia Guțul a obţinut 27.376 de voturi – 52,39%, devansându-l pe Grigori Uzun, care a fost votat de 24.913 de alegători, adică 47,61% din electorat. Diferența dintre cei doi este de 2.463 de voturi.

În cel de al doilea tur al alegerilor din Găgăuzia la urnele de vot s-au prezentat 54,56% din electoratul din regiune, faţă de 55,2%, care sîu prezentat în primul tur de scrutin.

Campania electorală din autonomia găgăuză s-a marcat prin numeroase încălcări şi cazuri de corupere a alegătorilor de către Partidul Şor, depistate de către organele de drept. În cele două săptămâni care au urmat după turul 1 de scrutin, procurorii aniticorupţie şi mascaţii de la CNA au descins de două ori cu percheziţii la membrii staff-lui electoral al Partidului Şor.

Oamenii legii au sesizat CEC-ul de la Comrat despre încălcările depistate. Astfel, printre acțiunile expuse în sesizare se numără coruperea alegătorilor, transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise și achitarea mijloacelor bănești pentru acesta din surse financiare nedeclarate la CEC, precum și alte încălcări admise care sunt incompatibile cu un proces electoral democrat.

Președintele CEC-ului regional, într-o conferință de presă, a declarat că în situația în care ar fi fost asigurat cvorumul, urmau să fie adoptate decizii de respingere a sesizărilor organelor de drept, din lipsă de probe.

Membrii Comisiei Electorale Centrale de la Comrat au anunţat că au fost citați la Centrul Național Anticorupție, pentru data de 18 mai, să explice decizia acestora de înregistrare a deputatului Marina Tauber în calitate de reprezentant al candidatului Eugenia Guțul la funcția de bașcan al Găgăuziei.

Bașcanul Găgăuziei este ales prin vot direct o dată la patru ani. Acesta devine automat membru al Guvernului.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu