Integritate

Hărţuită pentru dezvăluirile la Comisia Pre-vetting. Un procuror cere sancţionarea disciplinară a fostei subalterne

mariana cherpec
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul şef al Procuraturii sectorului Centru din municipiul Chişinău, Nicolae Geru, a depus o plângere la Inspecţia Procurorilor pe numele fostei subalterne, Mariana Cherpec, pe motiv că l-ar fi discreditat în timpul audierilor la Comisia Pre-Vetting. Mariana Cherpec a fost audiată în calitate de candidat pentru un mandat în Consiliul Superior al Procurorilor.

Mariana Cherpec a calificat acţiunile procurorului Geru drept „hărţuire, ce atentează la independenţa, imparţialitatea şi reputaţia profesională a tuturor procurorilor din Republica Moldova”, fapt care l-a deranjat pe fostul său şef.

Nicolae Geru a invocat că Mariana Cherpec i-a afectat imaginea profesională, chiar dacă nu i-a pronunţat numele, atunci când a declarat membrilor Comisiei că a fost hărţuită şi sancţionată disciplinar nejustificat pentru că nu a refuzat să-i execute ordinele pretins ilegale.

Geru susţine că Mariana Cherpec a încălcat principiul independenţei pentru că nu a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor, principiul colegialităţii, pentru că a făcut comentarii publice pe marginea activităţii altor procurori, principiul integrităţii, pentru că nu a respectat standardele ca să asigure încrederea societăţii în Procuratură, şi principiul profesionalismului, pentru că nu a scos concluzii după ce a fost sancţionată disciplinar.

Solicitată de portalul Crime Moldova, Mariana Cherpec a comunicat că, în cadrul interviului de la Comisia Pre-vetting a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat în perioada când a deținut funcția de procuror în Procuratura sectorului Centru și presiunile la care a fost supusă de procurorul-șef de atunci.

Având în vedere faptul că am avut curajul să vorbesc deschis despre aceste probleme, fapt salutat și de alți colegi procurori care s-au confruntat cu situații similare, la acest moment fostul meu șef despre care am vorbit în cadrul interviului încearcă din nou să mă denigreze și cumva să influențeze decizia Comisiei Pre-vetting, scriind sesizări pe la Inspecția Procurorilor, prin care solicită atragerea mea la răspundere disciplinară pentru că mi-am permis să spun adevărul despre problemele cu care m-am confruntat doar în perioada în care am activat cu acesta. Menționez că, în cadrul audierii publice, nu i-am utilizat numele și în condițiile date nu poate fi vorba despre nici o defăimare la adresa sa, așa cum indică în cadrul sesizării. Consider că, prin această sesizare, se încearcă să se facă presiuni asupra mea și mai mult asupra deciziei ce urmează a fi luată de către Comisia Pre-vetting”, a declarat Cherpec.

Amintim că procurorul Nicolae Geru a ajuns de mai multe ori în atenţia presei din cauza problemelor de integritate.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu