Crimă

Dosar penal şi sechestru pe bunurile deţinute de fostul deputat PSD din România, Cristian Rizea

s2.ziareromania
Avatar for Julieta Savitchi

Procurorii moldoveni au intentat dosar penal pentru spălare de bani şi au dispus îngheţarea bunurilor deţinute la Chişinău de fostul deputat român Mihai Cristian Rizea, declarat indezirabil şi expulzat din Republica Moldova cu două săptămâni în urmă. Este vorba de un automobil şi de un imobil de lux deţinute de fostul deputat care se află acum în închisoarea de la Vaslui.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA anunţat joi, 10 mai, că a emis ordin de înghețare pe un imobil, situat într-o zonă rezidențială din municipiul Chișinău și un automobil de lux, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei într-un dosar de spălare a banilor, aflat în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Astfel, autoritățile de la Chișinău, prin intermediul Agenției de recuperare a bunurilor infracționale, i-au înghețat casa și mașina pentru a putea ulterior să le sechestreze şi să aplice și confiscarea lor.

Cristian Rizea, ex-deputatul român stabilit în Republica Moldova cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, şi-a procurat în noiembrie 2021, o casă la Chişinău de peste 450.000 de euro.

Imobilul se află pe strada Cireşilor dintr-un cartier select din Chişinău în regiunea parcului Valea Morilor, în care locuiesc sau deţin imobile mai mulţi subiecţi din aşa-numitele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea. Nu departe se află imobilul cunoscut drept “Casa albă a lui Plahotniuc”, cele două imobile ale lui Ilan Şor, casa fostului director de la SIS, Vasile Botnari, a jurnalistei Angela Gonţa, a familiei regretatului om de afaceri Iurie Luncaşu, a ex-deputatului PDM, condamnat în România pentru acţiuni de corupţie, Valeriu Guma ș.a.

Casa cu trei nivele şi mansardă are, potrivit agenţilor imobiliari, suprafaţa de 450 de metri pătraţi, în actele cadastrale fiind înregistrată cu suprafaţa de 157.9 metri pătraţi.

Somptuosul imobil este amplasat pe un teren cu suprafaţa de 0,0405 ari, este îngrădită de un gard cu înălţimea de peste doi metri, cu două porţi, iar în curte are piscină. Imobilul dispune şi de un garaj pentru două automobile.

Actul de proprietate asupra imobilului a fost perfectat pe numele soţiei ex-deputatului PSD-ist, Rizea Josette-Ane-Marie.

Penalul Rizea deţine la Chişinău şi un automobil Range Rover. Un automobil de model similar se vinde în Chişinău cu 95.000 de euro, după ce a fost folosit timp de trei ani, fiind cumpărat în 2019 cu 145.000 de euro. Rizea se lăuda că a cumpărat maşina dintr-un salon.

În perioada aflării sale la Chşinău, Cristian Rizea a trăit pe picior larg, mai întâi închiriind un apartament de lux în centrul Chişinăului. Fostul deputat fugar angajase personal pentru întreţinere şi bodyguarzi, era client permanent al localurilor de lux ţi îşi lansase un proiect de televiziune.

Întrebat de jurnalişti de unde are bani, Rizea a spus că a investit anterior în criptovalută, ia veniturile îi permit să trăiască aşa cum îşi doreşte.

În luna martie a anului trecut, liderul formaţiunii politice NOI, Vladimir Dachi, a depus o plângere la poliţie în care îl acuză pe fostul său partener politic, Cristian Mihai Rizea, că l-a deposedat de sume importante de bani.

Vladimir Dachi susţine că i-a dat lui Rizea bani pentru întreţinere şi să-şi procure casa de pe strada Cireşilor din Chişinău, iar conflictul dintre ei a început atunci când i-a cerut o recipisă pentru imobil.

„L-am cunoscut pe Rizea în mai 2021. Mi-a făcut cunoştinţă o rudă. Apoi mi-a cucerit încrederea de care a făcut abuz. I-am dat şi mai înainte bani, inclusiv pentru chiria apartamentului. Spunea că nu are nici ce să mânânce. Iar când am cerut măcar recipisă pentru casă, el m-a refuzat. Organele de drept se vor clarifica”, a declarat liderul partidului NOI.

 

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu