Crimă

Poliţia de la Chişinău, alături de cea română, în căutarea mafiotului Nicu Guşan. Ar fi organizat „operaţiunea” de estorcare a 5.000.000 de lei moldoveneşti de la un fost puşcăriaş

b22f823e 9b5d 4f35 833f 4be97aaed3f2 791f4d5d dc19 4fa0 8b04 6afdd35f6722nicu patron ion gusan
Avatar for Julieta Savitchi

Inspectoratul General de Poliţie l-a dat în urmărire generală pe reprezentantul mafiei ruse la Chișinău, Ion Gușan, zis Nicu Patron. Interlopul este bănuit că a organizat estorcarea a 5.000.000 de lei de la un fost puşcăriaş, implicându-l pe subalternul său fidel, luptătorul de K-1, Ion Şoltoianu, aflat în arest preventiv de trei săptămâni.

Considerat unul dintre cei mai periculoși infractori basarabeni, după ce a primit titlul de „hoț în lege” de la șefii mafiei ruse, statut care îl face membru cu drepturi depline în cadrul sângeroasei organizații criminale internaționale, Ion Gușan se stabilise într-un sat din apropiere de București.

În decembrie 2022, Nicu Patron a fost dat în urmărire de Poliția Română, după ce a dispărut fără urmă, în condițiile în care pe numele său a fost emis un mandat european de arestare. Stabilit în România, Ion Gușan ar fi trebuit extrădat în Franța, unde face obiectul unui dosar de contrabandă cu țigări.

Numele lui Ion Gușan s-a făcut auzit pentru prima dată în România în 2012, când s-a vorbit despre faptul că ar fi intermediat angajarea de către frații Bogdan și Răzvan Mararu, din Piatra Neamț, a interlopului Vitalie Proca, pe care l-au tocmit să-l asasineze pe rivalul lor, Puiu Mironescu. Interlopul basarabean a reuşit să scape basma curată din acest scandal şi s-a stabilit cu traiul în satul ilfovean Dudu.

În noiembrie 2016, Ion Guşan a fost condamnat în România la 14 ani și 8 luni de închisoare pentru organizarea contrabandei cu ţigări din Republica Moldova, dar a scăpat de închisoare peste doi ani, după ce instanţa supremă a dispus trimiterea dosarului la rejudecare.

Revenit în libertate, Nicu Guşan a continuat să investească în operaționalizarea a două fabrici clandestine de țigări pe teritoriul Romţniei, afacere destructurată de anchetatorii români, cu ajutorul SRI.

În mai 2022, autoritățile din Franța, România și Republica Moldova au descins la peste 50 de adrese din cele trei state, pentru destructurarea unei grupări formate din cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, care ar fi fost condusă de Nicu Patron. Oamenii acestuia s-ar fi ocupat în special de furturi și trafic cu țigări, pe numele liderului fiind emis, de către autoritățile franceze, un mandat european de arestare.

Cu toate că a fost reținut, iar pe numele său exista un mandat european de arestare, emis de autoritățile franceze, magistrații Curții de Apel București, care au judecat punerea în aplicare a mandatului respectiv, au decis să respingă solicitarea autorităților de la Paris, până în momentul în care procesul cetățeanului basarabean se va încheia definitiv

La 9 decembrie 2022, Patron a fost achitat după ce interceptările făcute de SRI în dosarul său au fost declarate neconstituționale, iar dosarul a rămas fără cele mai importante probe. Atunci s-a reactivat mandatul european de arestare emis de francezi, însă Ion Gușan nu a mai fost găsit acasă de polițiștii ilfoveni care au mers să-l ridice de la reședința lui din satul Dudu.

Autorităţile judiciare de la Chişinău susţin că nu cunosc locul unde s-ar ascunde mafiotul.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu