Politic

Panglica „Sfântul Gheorghe”, interzisă în continuare pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale

1089048 624fd5a51b9c3
Avatar for Julieta Savitchi

Poliţia va aplica amenzi grase celor care vor purta la întrunirile prilejuite de 9 mai panglica „Sfântul Gheorghe”, precum şi literele „V” şi „Z”, considerate simboluri ale agresiunii militare ruse în Ucraina.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a avertizat, joi, 4 mai, cetăţenii Republicii Moldova despre prevederile și însemnele care pot fi utilizate la evenimentele din 9 mai. Potrivit şefului de la Poliţie, nu vor fi amendaţi doar veteranii de război care vor purta panglica bicoloră la ordine şi medalii. În rest, amenzile rămân cele valabile și anul trecut – 4500-9000 lei pentru persoanele fizice, 9-18 mii lei pentru persoanele cu funcţii de răspundere, și de la 18 mii la 30 mii lei, pentru persoanele juridice.

Amintim că, luna trecută, Curtea Constituţională a adoptat o decizie care prevede că interdicția și sancționarea utilizării acestor simboluri „sunt aplicabile doar pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”, iar agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol sau altul și să constate scopul urmărit de utilizator.

După votarea deciziei respective, Curtea Constituțională a devenit ținta unui val de critici, iar prin culisele puterii s-a vehiculat că fosta preşedintă a instanţei, Domnica Manole, s-ar fi răzbunat astfel pe preşedinta Maia Sandu pentru că nu i-a agreat candidatura pentru un nou mandat.

După decizia instanţei constituţionale privind condiţiile de afişare a panglicii „Sfântului Gheorghe” și a simbolurilor „Z” și „V”, Liga Tineretului Rus a anunţat că la 9 mai va aduce în Piaţa Marii Adunări Naţionale o panglică bicoloră negru-oranj cu lungimea de un kilometru.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu