Justiție

VIDEO// O fostă magistrată luptă de 8 ani în instanţă cu fostul şef al Procuraturii Chişinău, Ion Diacov

54796298084706 7746189915857109852 n
Avatar for Julieta Savitchi

Fosta judecătoare din Chişinău, Lilia Vasilevici, luptă în instanţă de 8 ani cu fostul şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Ion Diacov, pe care îl acuză de defăimare. Pentru că dosarul se tergiversează, Vasilevici a mai depus o plângere privind încălcărea dreptului la judecare în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executare în termen rezonabil al hotărârii judecătorești și repararea prejudiciului.

Fosta magistrată susţine că a fost eliminată din sistem din cauza „acuzaţiilor false” ale lui Diacov că l-a scăpat de închisoare pe unul din capii mafiei drogurilor.

Amintim că Lilia Vasilevici a fost eliberată din funcţie, în 2015, printr-un decret semnat de ex-preşedintele Nicolae Timofti, la iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii CSM. Conform documentului, Lilia Vasilevici a fost eliberată din funcţia de judecător pentru comiterea unei abateri disciplinare.

După cum a stabilit ancheta Inspecţiei Judiciare, la sesizarea Procuraturii, magistrata Vasilevici a dispus o sentinţa de condamnare la închisoare cu suspendare în cazul unui traficant de droguri recidivist. Inculpatul fusese eliberat de răspundere penală în 2012, iar un an mai târziu a săvârşit o infracţiune deosebit de gravă. Potrivit legislaţiei, în cazul unor asemenea infracţiuni şi în cazul recidivei, nu se permite condamnarea cu suspendare condiţionată, iar judecătoarea Lilia Vasilevici a ignorat această prevedere.

Fostul procuror al municipiului Chişinău a solicitat în repetate rânduri verificarea activităţii magistratei.

Vasilevici a fost învinuită şi comis şi alte abateri, în urma căror Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a drepturilor Omului. Cel mai cunoscut caz – condamnarea în 2007, la 10 ani, a fostului ministru al Apărării, Valeriu Pasat. Cazul său avea nuanţă politică bine conturată, iar CEDO a declarat sentinţa „motivată politic”.

Lilia Vasilevici a activat în calitate de judecătoare în Judecătoria sectorului Centru din Chişinău din 1996, iar în perioada guvernării comuniste a deţinut funcţia de preşedinte al instituţiei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu