Magistrata Tatiana Bivol de la Judecătoria Chişinău susţine că nu a putut să-l lase pe ex-deputatul Vladimir Andronachi a şaptea lună în Penitenciarul nr.13 pe motiv că acesta suferă de hepatita C, are început de ciroză hepatică, iar sistemul penitenciar nu dispune de specialişti calificaţi în hepatologie ca să-i acorde asistenţa necesară.
Într-o declaraţie oferită în exclusivitate pentru portalul Crime Moldova, Tatiana Bivol a precizat că, prin transferarea lui Andronachi în arest la domiciliu, a evitat o condamnare a Republicii Moldova la CEDO. „Avem precedentul Sergiu Cosovan. A decedat de ciroză hepatică şi nici nu a apucat să afle că a câştigat la CEDO pentru că a fost deţinut grav bolnav în arest preventiv. Mai sunt şi alte cazuri”, a argumentat magistrata.
Un alt argument de care s-a condus judecătoarea Bivol este că dosarul a fost transmis în judecată, au fost finalizate măsurile de urmărire penală, avocaţii au înaintat mai multe demersuri la judecătorul pe caz, care au rămas fără răspuns.
Magistrata a oferit explicaţii şi despre lipsa de la serviciu după decizia de eliberare a lui Andronachi din penitenciar: „Pentru că nu aveam fixate şedinţe de judecată, mi-am luat un concediu de 2 zile, din cont propriu, înainte de Paştele Blajinilor. Am şi eu bunei decedaţi, trebuia să merg la mormintele lor, să le îngrijesc”.
O altă explicaţie oferită de Tatiana Bivol în cazul Andronachi a fost despre eliberarea imediată a fostului deputat, cu 36 de ore înainte să expire mandatul anterior. „Nu a fost un moft al meu. Judecătorul nu că are dreptul, judecătorul este obligat să ceară executarea imediată a deciziei atunci când este vorba de schimbarea măsurii preventive”, ne-a explicat Tatiana Bivol.
Magistrata a respins şi acuzaţiile apărute în unele mass-media că ar fi fost mituită pentru decizia respectivă: „Eu sunt sigură că am procedat corect şi, indiferent cine s-ar fi aflat într-o astfel de situaţie, procedam la fel. Nu se cumpără totul cu bani”.
Ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi, considerat o piesă importantă în schemele de devalizare a sistemului bancar, puse la cale de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, a fost transferat, la 19 aprilie, în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.
Amintim că, Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie 2022, în Ucraina, şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni.
Procurorii îl acuză pe fostul deputat care a fost fugar o perioadă că a prejudicia statul cu peste 26 de milioane lei. statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei. „Respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrare a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.