Crimă

Presupus complice din Rusia al oligarhului Plahotniuc în organizarea traficului de droguri, găsit vinovat de Curtea de juraţi

deepin screenshot select area 20230427154442
Avatar for Julieta Savitchi

Curtea de juraţi de pe lângă Tribunalul din Moscova l-a găsit vinovat de organizarea traficului internaţional de droguri pe Andrei Torkunov alias Turcul, originar din Reoublica Moldova, care ar fi fost asociat cu fostul lider democrat, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Potrivit presei ruse, pentru verdictul „vinovat” au votat toţi cei opt juraţi.

Potrivit publicaţiei ruse RBC, juraţii l-au mai găsit vinovat pe Andrei Torkunov de ocuparea celei mai înalte poziții în ierarhia penală, hoţ în lege, de tâlhărie săvârșită în grup, precum și a extorcării comise de un grup de persoane în proporţii deosebit de mari.

Procurorii ruşi susţin că Torkunov, cunoscut în cercurile criminale sub porecla Turcul, a condus un cartel de droguri asociat cu Vladimir Plahotniuc. În iunie 2019, Ministerul Afacerilor Interne din Rusia l-a acuzat, în lipsă, pe Plahotniuc de organizarea furnizării de hașiș marocan către Rusia, prin Spania.

Fostul șef al departamentului 3 al Ministerului Afacerilor Interne pentru investigarea crimei organizate în domeniul traficului de droguri, colonelul de justiție Serghei Pelikh, care a condus echipa de anchetă din 2017 până în 2021, a declarat pentru RBC detaliile despre investigarea activităților grupului. El a spus că din 37 de episoade din activitatea criminală a lui Torkunov, care a fost reținut în februarie 2021, doar trei au ajuns până acum în instanță.

Potrivit lui Pelih, în 2012, printre marii traficanți de droguri apăreau mulți oameni din Moldova. Cel mai cunoscut dintre ei a fost Oleg Pruteanu, alias Borman. „Oamenii lui s-au specializat în comercializarea hașișului. Am început să lucrăm la livrări și, treptat, de-a lungul lanțului, am ajuns la liderii grupării infracționale, printre ei și politicieni moldoveni”.

Potrivit anchetatorului, ancheta i-a condus pe oamenii legii pe litoralul spaniol, în Andaluzia. Pruteanu a executat o pedeapsă într-o închisoare portugheză, la mijlocul anilor 2000, și acolo i-a întâlnit pe alți viitori lideri ai grupului, Alexandru Stegărescu (Sasha Sportsmen) și cetățeanul spaniol, Manuel Silvio de la Paz (Lolo).

Pelih a mai declarat că Pruteanu și Stegărescu recrutau pentru cartel cetățeni moldoveni care să transporte drogurile prin Europa, iar spaniolul era responsabil cu transportul hașișului din Maroc în Spania.

Andrei Popa, supranumit Strashensky, a fost responsabil în grupul Borman de organizarea și controlul livrării din Spania și comercializarea hașișului în Rusia.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu