Justiție

Dosarul Viorel Morari după 138 de şedinţe de judecată: o lună de respiro pentru toate părţile

deepin screenshot select area 20230427210717
Avatar for Julieta Savitchi

Examinarea în instanţă a dosarului penal în care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, este învinuit de abuz în serviciu, a fost suspendată pentru o lună. Motivul este că procurorul Vladislav Căruceru pleacă în concediu. Decizia a fost anunţată joi, 27 aprilie, la cea de a 138-a şedinţă de judecată în dosarul respectiv.

Anterior, la solicitarea procurorului Căruceru, care la rândul său este învinuit într-un alt dosar penal, au fost amânate mai multe şedinţe de judecată în dosarul Morari, cerând să facă cunoştinţă cu materialele dosarului sau abţinându-se de la reprezentarea cauzei în instanţă.

Căruceru şi-a motivat abţinerea că a avut în gestiune dosarul fostului consilier al lui Igor Dodon, Evgheny Kheyman, care ar fi fost deposedat de bunuri de către un procuror anticorupţie, iar Viorel Morari ar fi fost implicat în schemă. Potrivit declaraţiei de abţinere, Căruceru a fost înlăturat de la gestionarea dosarului Kheyman de către fostul procuror general interimar Dumitru Robu, iar lui i-a fost intentat un dosar penal pentru constrângerea de a face declaraţii. Declarţia de abţinere i-a fost respinsă de instanţa de judecatp.

Amintim că învinuirea în instanţă pe cazul Morari era reprezentată de acuzatoarele Elena Ceruţa şi Renata Anici. La începutul anului trecut, pe numele procurorei Elena Ceruţă a fost pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că, în primăvara anului 2021, i-a retras învinuirile lui Veaceslav Platon în dosarul în care fusese condamnat la 18 ani de închisoare.

La o şedinţă de judecată din luna aprilie a anului curent, Vladislav Căruceru a solicitat termen ca să facă cunoştinţă cu dosarul. Ulterior, Viorel Morari s-a plâns pe Căruceru la Inspecţia Procurorilor pentru că acesta nu a fost să facă cunoştinţă cu dosarul în termenul oferit de instanţă.

Tergiversările în examinarea dosarului intentat pe numele lui Morari au început în primăvara anului 2021, după audierea primilor martori ai acuzării care au dat declaraţii în favoarea inculpatului.

Au fost depuse mai multe cereri de recuzare în privinţa unor membri ai completului de judecată, iar judecătorul raportor, Ana Cucerescu, a depus o cerere de abţinere pe motiv că ar fi hărţuită de celelalte două colege din complet. După ce a fost respinsă cererea de abţinere a magistratei Cucerescu, procurora Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului, Vasilisa Muntean.

Cererea de recuzare a fost admisă, iar şedinţele de judecată au fost amânate până a fost numit un alt judecător care, la rândul său, a solicitat timp să facă cunoştinţă cu dosarul. Ulterior, noul complet, în care se regăseşte şi Ana Cucerescu, a reluat examinarea dosarului de la zero.

Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi condamnat la ani grei de închisoare.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu