Justiție

Din palatul de lux din Chişinău… la Jilava. Fostul deputat român, Cristian Rizea, expulzat din Republica Moldova

deepin screenshot select area 20230427233725
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul deputat român, Cristian Mihai Rizea, refugiat la Chişinău cu puţin timp înainte de a fi condamnat de o instanţă din România pentru corupţie pasivă la 4 ani şi 8 luni de închisoare, a fost expulzat în seara de 27 aprilie din Republica Moldova şi predat autorităţilor de peste Prut. Problema a fost rezolvată de către Inspectoratul General pentru Migraţie al Ministerului de Interne (IGM), care l-a declarat pe fugarul de la Bucureşti persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al IGM, lui Rizea i-a fost pusă interdicţia de a mai intra în Republica Moldova în următorii 15 ani.

Conform procedurilor legale, străinul a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național de către personalul specializat al IGM. Amintim că, declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică. Măsura în cauză se dispune de autoritatea competentă pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorităţi cu competenţe în domeniul ordinii publice şi al securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul celor indicate supra”, se arată în comunicatul IGM.

Amintim că în urma „activităţii fructuoase” a lui Rizea, în instanţele judecătoreşti din Republica Moldova au rămas pe rol zeci de dosare, dintre care câteva în care fostului deputat are statut de învinuit. Pe rol la Judecătoria Chişinău a ra rămas şi dosarul de extrădare a lui Rizea, la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti. Timp de aproape trei ani de când a fost pus pe rol la Judecătoria Chişinău, în dosarul de extrădare pornit la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti nu a avut loc nicio şedinţă lucrativă din cele 17 programate de magistrata Cristina Cheptea.

Fostul deputat român este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul era aproape de finalitate, în gestiunea magistratului Aureliu Postică, însă exaaminarea a fost reluată de la zero după ce magistratul a fost suspendat din funcţie, fiind învinuit de îmbogăţire ilicită.

În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare civile şi de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.

Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. 

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu