Social

VIDEO// „Bunăvoinţă” pentru ucraineni la cafeneaua Gălbenuş. O refugiată din Ucraina susţine că nu i s-a plătit salariul pentru aproape două luni de muncă

deepin screenshot select area 20230420133109
Avatar for Julieta Savitchi

Vladlena Lîsogor, o refugiată din regiunea Zaporojie, Ucraina, susţine că a fost înşelată de către administratoarea întreprinderii la care a lucrat timp de aproape două luni. Administratoarea respinge acuzaţiile şi susţine că ucraineanca nu a fost angajată, deşi aceasta prezintă fotografii de la locul de muncă şi copiile discuţiilor în scris.

bcb94f58f6b555 fullVladlena Lîsogor este originară din oraşul Zaporojie, aflat la cca 20 de km de linia frontului. „Este groaznic să trăieşti acolo. Au murit mulţi oameni în urma bombardamentelor ruşilor, iar satele din jurul oraşului practic au fost şterse de pe faţa pământului”, povesteşte femeia.

Vladlena Lîsogor şi fiul ei de 10 ani au fugit de război primăvara anului trecut, fiind urmaţi mai apoi şi de mama ei. Femeile au primit cod de identificare în Republica Moldova şi au fost cazate într-un centru pentru refugiaţi din sectorul Botanica al capitalei.

Suntem asiguraţi cu hrană şi adăpost, ni se oferă o îndemnizaţie lunară şi suntem recunoscători autorităţilor. Dar am vrut să ofer condiţii mai bune pentru fiul meu, să poată merge la şcoală, şi am hotărât să-mi găsesc un loc de muncă ca să pot închiria o locuinţă”, ne-a explicat ucraineanca.

Vladlena ne-a comunicat că a găsit locul de muncă după un anunţ publicat pe reţelele de socializare. A mers l-a adresa indicată şi a fost angajată, pe la mijlocul lunii octombrie, pe post de casieră la cafeneaua Gâlbenuş din cartierul Poşta Veche. Iniţial i-au propus să lucreze pe un termen de încercare, după care urma să-şi continuie munca cu un salariu lunar de 6000 de lei.

Femeia susţine că Svetlana Lupookova, administratoarea SRL Lionglam, nu a dorit să perfecteze un contract de muncă, promiţându-i că totul va fi bine.

Vladlena a fost remunerată pentru munca prestată în luna octombrie cu 800 de lei. Apoi a

0 02 05 6ffaa74eabdf74e00979ab10ad98e68553ac27a15cf075826afc4cfe96b586d3 full continuat să lucreze şi în luna noiembrie, pentru care nu i s-a mai plătit. Femeiea şi-a continuat munca şi în luna decembrie, solicitând de fiecare dată să i se achite pentru luna trecută, însă administratoarea invoca diferite pretexte, inclusiv că nu se află în ţară.

La sfârşitul lunii decembrie, Vladlena şi fiul ei au contaminat o viroză şi nu a putut să lucreze, însă nici atunci nu i-au achitat banii.

Vladlena Lîsogor s-a adresat la Inspecţia Muncii şi Centrul pentru combaterea traficului de fiinţe umane. De l-a Inspecţia Muncii i-au sugerat să se adreseze în instanţa de judecată, iar de la a doua instituţie nu a primit răspuns.

După ce s-a adresat la mai multe instituţii, Svetlana Lupookova i-a oferit Vladlenei puţin peste 4000 de lei pentru cele aproape două luni de muncă, însă refugiata a refuzat să-i primească, cerând să i se dea remunerarea promisă.

Ucraineanca a fost asistată de către avocata Mariana Apreotesei, care oferă servicii gratuite pentru refugiaţii din ţara vecină. „Am întocmit o plângere la Inspecţia Muncii, ei trebuiau să intervină, să constate angajarea ilegală, să întocmească proces verbal şi să determine agentul economic să achite salariul. Dar instituţia se află în proces de reorganizare şi cei de acolo nu şi-au prea dat interesul, limitându-se la sugestia de a se adresa în judecată”, ne-a declarat Mariana Apreotesei.

0 02 05 ce587406caa3a95245036c80263ec8d00b05199e85ef4621b77c37b118481a94 full0 02 05 a30c6f2639bac809d1b7091492e24d20ffa6f244170307fc3edb0eb1895d05ea fullAlexandru Budan, ofiţer în cadrul Centrului pentru combaterea traficului de fiinţe umane, a confirmat că a recepţionat o plângere de la Vladlena Lîsogor, de care s-au ocupat colegii săi. Poliţistul ne-a spus că nu cunoaşte exact cu ce s-au finalizat investigaţiile, dar a auzit că s-ar fi emis o încheiere ca plângerea să fie retransmisă „conform competenţei”.

Am contactat-o la telefon pe Svetlana Lupookova care ne-a răspuns în rusă că ucraineanca nu a lucrat nicio zi în cafenea. „Voi măcar o cunoaşteţi, aţi văzut ce reprezintă? Ea a venit la mine ca să o angajez, am discutat, dar nu am putut să o angajez pentru că nu avea acte. I-am zis să vină după ce îşi va perfecta actele, dar nu a reuşit să obţină documente. Aşa că am refuzat să o angahez, căci nu am de unde plăti amenzi”, ne-a spus administratoarea de la Lionglam SRL.

Precizăm că refugiaţii din Ucraina au dreptul să se angajeze în câmpul muncii în Republica Moldova, doar prin prezentarea unui act de identitate și semnarea unui contract individual de muncă.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu