Crimă

VIDEO// Omul lui Plahotniuc, comparat cu contele Monte Cristo. Cum îl apără avocatul pe ex-deputatul Vladimir Andronachi

deepin screenshot select area 20230418203729
Avatar for Julieta Savitchi

Avocaţii ex-deputatului democrat Vladimir Andronachi, considerat o piesă importantă în schemele de devalizare a sistemului bancar, puse la cale de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, au dat dovadă din nou de inspiraţie pentru a-şi apăra clientul. Avocatul Vladimir Moşneaga şi-a comparat clientul cu eroul lui Dumas, contele Monte Cristo, şi a afirmat că intenţiona să se predea autorităţilor moldoveneşti.

Potrivit apărătorului, în momentul când a fost reţinut pe teritoriul Ucrainei, Andronachi tocmai se îndrepta spre frontiera cu Republica Moldova ca să se predea autorităţilor moldoveneşti. „Vroia să revină acasă, să clarifice situaţia cu dosarul, să participe benevol la un proces transparent”, a declarat avocatul.

Vladimir Moşneaga a mai spus că clientul său a fost răpit de pe teritoriul Ucrainei şi că pe acest fapt autorităţile din ţara vecină au pornit un dosar penal, însă nu a putut să ofere mai multe detalii.

Şedinţa de judecată în care urma să se decidă dacă Andronachi rămâne în arest preventiv s-a desfăşurat în lipsa inculpatului care nu a dorit să fie escortat din Penitenciarul nr.13. După ce a ascultat argumentele procurorului, care a solicitat prelungirea mandatului de arestare pentru Andronachi, dar şi pledoria avocatului, magistrata Tatiana Bivol de la Judecătoria Chişinău a luat o pauză până miercuri, 19 aprilie, pentru a pronunţa o decizie.

La şedinţa anterioară, Natalia Bayram, o altă avocată angajată de Andronachi, a plâns în timp ce citea pledoria pentru a convinge instanţa să-i elibereze clientul.

Amintim că, Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie 2022, în Ucraina, şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni.

Procurorii îl acuză pe fostul deputat care a fost fugar o perioadă că a prejudicia statul cu peste 26 de milioane lei. statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei. „Respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrare a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu