Crimă

VIDEO// Crima din Codrii Orheiului. „Salto mortale” la Curtea de Apel Chişinău, după trei ani de şedinţă preliminară

Deepin Screenshot select area 20230403223949
Avatar for Julieta Savitchi

Trecerea de la etapa şedinţei preliminarea la etapa audierii martorilor în dosarul penal pornit cu mai bine de zece ani în urmă pentru omorul lui Alexei Veretca în Codrii Orheiului, în care este învinuit și fostul deputat Constantin Țuțu, s-a produs cu mult scandal. După ce examinarea dosarului a bătut pasul pe loc mai bine de trei ani, avocatul inculpatului Oleg Pruteanu, supranumit Borman, a încercat „să prelungească” şedinţa preliminară, declarând recuzare întregului complet de judecată.

Motivul care l-a făcut pe apărător să solicite recuzarea a fost că instanţa a refuzat să dea curs demersului privind aplicarea amnistiei faţă de clientul său.

Respingerea recuzării a provocat un adevărat scandal în sala de şedinţe. „Onorată instanţă, noi am depăşit acea etapă de depunere a cererilor. Trebuie să trecem la audierea martorilor”, a declarat procurorul Scutelnic.

Acuzatorul a fost susţinut de cei trei membri ai completului de judecată, care au precizat că martorii sunt puşi în situaţia de a veni din raion, pe cont propriu, fără rezultat.

După ce spiritele s-au calmat, instanţa a pus punct pe şedinţa preliminară şi a trecut la audierea martorilor.

Precizăm că, până la şedinţa respectivă, au foszt amânate mai multe şedinţe, după ce inculpaţii şi avocaţii lor au solicitat recuzarea judecătorilor.

Dosarul omorului din Codrii Orheiului se află de mai bine de trei ani la rejudecare la Curtea de Apel Chişinău, în gestiunea magistratului Alexandru Spoială. De la începutul rejudecării dosarului au fost programate 36 şedinţe de judecată, majoritatea fiind amânate din diferite motive. Cel mai frecvent motiv este neprezentarea părţilor în sala de judecată. Un alt motiv au fost restricţiile impuse de pandemie.

La 3 decembrie 2019, Curtea Supremă de Justiţie a amânat hotărârea precedentă a Curții de Apel Chișinău, prin care Ion Corcodel a fost condamnat la opt ani cu executare, iar Constantin Țuțu, Oleg Pruteanu, Dumitru Colomeiciuc și fostul polițist Vasile Cojocaru au fost achitați.

Procesul a început la Judecătoria Orhei în 2013, la un an de la crimă, iar în mai 2016 Constantin Țuțu a fost achitat. Instanța din Orhei l-a condamnat doar pe Ion Corcodel, cel care a recunoscut că a tras în direcția lui Alexei Veretca pentru a se apăra. Corcodel a fost condamnat la opt ani de închisoare, însă executarea sentinței a fost amânată până la intrarea în vigoare.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu