Limba rusă este la ea acasă în Judecătoria Comrat, Curtea de Apel Comrat şi oficiul Taraclia al Judecătoriei Cahul.
Vorbitorii de limbă română, discriminaţi în instanţele de la Comrat
În pofida prevederilor legislative, la Judecătoria Comrat se încalcă drepturile vorbitorilor de limbă română. Aceştia sunt nevoiţi să facă declaraţii în limba rusă la şedinţele de judecată, să asculte declaraţiile făcute în limba rusă, să primească sentinţe în limba rusă. Fără să li se asigure un translator sau să li se pună la dispoziţie decizia tradusă în română.
Majoritatea vorbitorilor de limbă română, ajunşi în instanţa de la Comrat, nu se opun ca şedinţele să se desfăşoare în rusă. Totuşi, sunt şi din ci care se opun. Este şi cazul lui Vadim Lupu, un antreprenor din oraşul Cahul.
În 2019, Vadim Lupu a fost recunoscut drept parte vătămată în urma unui accident de maşină pe teritoriul UTA Găgăuzia. Bărbatul spune că dosarul a fost tras pe linie moartă. Iar autorităţile de la Comrat au încercat să-l atragă în diferite scheme ca să renunţe la învinuiri. Iar procurorul pe caz a scris o plângere pe el că a ofensat-o.
„Dosarul, procesele verbale, şedinţele de judecată, până şi citaţiile, totul se face în limba rusă. Nu m-a întrebat nimeni dacă cunosc limba rusă şi accept ca şedinţele să aibă loc în această limbă. Pur şi simplu, nu vor. Chiar dacă sunt şi judecători care cunosc limba română. Cum este, de exemplu, Vasile Hrapacov”, a declarat Vadim Lupu pentru Evenimentul Zilei.
Anatol Munteanu din Chişinău a contestat în instanţa de Comrat un proces verbal al poliţiei rutiere din Găgăuzia. Acesta a declarat că nu cunoaşte limba rusă şi a cerut că şedinţele să se desfăşoare în română.
Instanţa i-a oferit un translator, iar şedinţa s-a desfăşurat tot în rusă.
Continuarea AICI