20 de judecători de la Judecătoria Chişinău şi Curtea de Apel Chişinău , care în perioada când Republica Moldova se afla în pumnul oligarhului Plahotniuc au aprobat tacit încarcerarea ilegală a omului de afaceri Valentin Eşanu sunt acum scăpaţi de pedeapsă de către subdiviziunile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Este vorba despre Nicolae Corcea, Maria Tertea (ex-judecător) de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana), Ghenadie Morozan, Alexandru Gafton, Ghenadie Lîsîi, Ion Bulhac, Gheorghe Iovu și Iurie Melinteanu (judecători în demisie) de la Curtea de Apel Chișinău, Veniamin Chihai de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana), Svetlana Tizu, Victor Sandu de la Judecătoria Chișinău (sediul Centru), Nadejda Mazur de la Judecătoria Chișinău (sediul Centru), Victor Rațoi de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana), Constantin Damaschin și Serghei Papuha de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana), Sergiu Ciobanu de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) și Sergiu Bularu (în demisie) de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani).
Motivul pentru care slujitorii Femidei nu vor răspunde nici cât îi negru sub unghie pentru că au ţinut după gratii un om nevinovat timp de aproape doi ani este că pentru unii a expirat termenul de prescripţie. Iar altora le-a rămas doar câteva luni până la prescripţie.
Amintim că din cauza acestor magistraţi Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.
Valentin Eşanu a declarat pentru Crime Moldova că a depus o sesizare la Inspecţia Judiciară a CSM pe numele judecătorilor care şi-au bătut joc de el. „Asociaţia businessului european a avut o întâlnire cu actualii membri ai CSM. Fiecare din noi a vorbit despre problemele pe care le văd în justiţia moldovenească. Eu am vorbit despre cazul meu, cum pot să rămână aceşti judecători nepedepsiţi mai ales după decizia CEDO. Ulterior am fost contactat de către membrul CSM, Alexandru Postică, care l-a îndemnat să depună o sesizare”, ne-a spus Eşanu.
Afaceristul ne-a povestit despre cum a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa în sala de judecată, având noroc că acolo erau angajaţi de la Reprezentanţa UE la Chişinău care au chemat medicii. Eşanu a fost resuscitat chiar în sala de judecată.
Businessmanul a spus că după un an a fost eliberat din arest preventiv, însă numai cum a ieşit din Penitenciarul nr.13, a fost reţinut din nou. De data aceasta i-au fabricat un dosar penal pentru că ar fi construit ilegal un gard. „Judecătoarea Svetlana Tizu a dispus să fiu plasat în arest preventiv, într-un dosar în care eram învinuit de construcţia unui gard. Care nici nu era al meu. Unde s-a mai văzut ca un om să fie pus în puşcăria pentru un gard? A râs toată Europa de noi”, a adăugat Eşanu.
Valentin Eşanu a fost încarcerat în 2017, fiind învinuit în trei dosare, după ce a vorbit despre monopolul la exportul metalelor feroase si neferoase din Republica Moldova. Businesmanul a deconspirat mai multe scheme şi a organizat proteste, cerând lichidarea monopolului la exportul metalelor, deţinut de liderul democrat, Vlad Plahotniuc.
Eşanu a fost eliberat în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare.
Sesizarea lui Valentin Eşanu a fost repartizată mai multor inspectori judiciari. Colegiul disciplinar al CSM a conexat cauzele examinate de Inspecţia Judiciară.