Social

Moştenirea lui Rizea în Moldova: datorii de sute de mii de lei

s2.ziareromania
Avatar for Julieta Savitchi
Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, a lăsat la Chişinău datorii de sute de mii de lei şi cu buza umflată zeci de persoane. Redacţia noastră deţine mai multe mărturii ale celor care au fost înşelaţi de scandalgiu.

Iubitor de lux, Rizea a trăit pe picior larg din contul celora pe care i-a cunoscut, fără să facă diferenţă – personal de serviciu, bodyguarzi, oameni de afaceri, politicieni sau pur şi simplu prieteni care au avut încredere în el şi i-au fost alături.

Unul din cei înşelaţi de Rizea este preşedintele Partidului NOI, Vladimir Dachi. Anterior, din formaţiunea respectivă a făcut parte şi controversatul politician care acum îşi ispăşeşte pedeapsa de 4 ani şi 8 luni într-un penitenciar din România.

Dachi a declarat public încă anul trecut că Rizea l-a deposedat de sume importante de bani. Relaţia lor s-a stricat prin luna martie 2022, când Rizea l-a acuzat public pe Dachi că ar susţine războiul din Ucraina.

Vladimir Dachi susţine că i-a dat lui Rizea bani pentru întreţinere şi să-şi procure casa de pe strada Cireşilor din Chişinău, iar conflictul dintre ei a început atunci când i-a cerut o recipisă pentru imobil.

„L-am cunoscut pe Rizea în mai 2021. Mi-a făcut cunoştinţă o rudă. Apoi mi-a cucerit încrederea de care a făcut abuz. I-am dat şi mai înainte bani, inclusiv pentru chiria apartamentului. Spunea că nu are nici ce să mânânce. Iar când am cerut măcar recipisă pentru casă, el m-a refuzat. Organele de drept se vor clarifica”, a declarat liderul partidului NOI.

Acesta a mai precizat că fugarul din România s-a folosit şi de biroul său, de unde a plecat fără ca să-i spună, luând cu el şi tehnica electronică.

O altă victimă a lui Rizea este un om de afaceri. Controversatul politician din România l-a convins pe acesta să investească bani în proiectul său de televiziune. Pe lângă contractul semnat, omul a primit şi o procură pe casa de lux a lui Rizea de pe strada Cireşilor. Recent, nevasta fostului parlamentar român a schimbat procura pentru casa de la Chişinău pe numele unei alte persoane. Businessmanul înşelat s-a adresat în instanţă, cerând încasarea forţată a datoriei.

Rizea i-a înşelat şi pe oamenii care au lucrat pentru el. Fostul deputat aproape că nu a plătit pe nimeni dintre cei care au lucrat pentru el. Bodyguarzii şi personalul de serviciu nu lucra la el mai mult de două luni, apoi plecau pentru care nu erau plătiţi.

De la unii angajaţi, pe lângă faptul că nu le-a plătit pentru serviciile prestate, a împrumutat şi bani pentru pentru anumite servicii. Pe care desigur că nu i-a întors. Este şi cazul unui tânăr care a fost angajat de Rizea în calitate de şofer. Pseudojurnalistul scandalagiu l-a rugat la telefon să-i ia automobilul de la reparaţie şi să-i achite din banii săi pentru serviciu. Tânărul nu a mai văzut banii înapoi, la fel ca şi salariul promis.

deepin screenshot select area 20231107220156

„Într-o zi am fost telefonat de Rizea care m-a invitat la mall-ul de pe viaduct să luăm împreună masa. Eu i-am spus că nu sunt înfometat, însă Cristi a insistat că vrea să mă servească cu ceva. L-am găsit la un magazin de electronice. Avea un telefon nou nouţ şi mia prezentat şi un contract de împrumut pentru telefon, perfectat pe numele meu. Mi-a zis că în timp ce mă aştepta, a găsit telefonul potrivit pentru activitatea sa. Deoarece nu avea un document de identitate, m-a rugat să perfectez creditul pe numele meu. Era un telefon scump, pentru care plătesc şi acum în fiecare lună. Desigur că nu am văzut niciun leu”, ne-a declarat o altă victimă.

Este cunoscută şi slăbiciunea lui Rizea pentru hainele de brand. Acesta a reuşit să înşele mai multe magazine de lux de unde a procurat în credit îmbrăcăminte scumpă. Pentru care desigur nu a achitat.

0 02 05 29059ff504bf1483a690a88639f611e70607c706cfbdb9117c4bc36f06628b32 full

La fel, a rămas cu datorii şi pentru mobilier, pe care la fel, se obligase să-l achite în rate.

0 02 05 313e48327d33c07eb5175bc1aca1c856f4f0325bf4709181bc7b36aee44c091a full

Deşi Rizea deţine o casă şi un automobil de lux în Chişinău, este puţin probabil ca cei păgubiţi să-şi recupereze banii. Procurorii au aplicat sechestru pe bunuri într-un dosar intentat pentru spălare de bani. Dacă va fi găsit vinovat, bunurile ar putea fi confiscate în contul prejudiciului adus statului.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu