Politic

Alianţa Şor-Caramalac, miza pentru Găgăuzia şi noua strategie a Kremlinului pentru alegerile parlamentare

caramalac sor.v1
Avatar for Julieta Savitchi

După eşecul de la alegerile prezidenţiale şi referendumul republican din anul trecut, strategii Kremlinului au gândit un alt plan pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, preconizate pentru toamna viitoare. De această dată, Moscova încearcă să consolideze partidele pro-ruse, pe unele mascându-le ca pro-europene. Miza ruşilor este un candidat agreat de mai multe partide, capabil să consolideze electoratul pro-rus şi să rupă cât mai multe voturi de la electoratul pro-european. Iar acest candidat ar fi, nimeni altul, decât naşul de cununie al primarului de Chişinău, Ion Ceban.

După lansarea blocului Alternativa al celor patru politicieni pro-ruşi care şi-au pus măşti de pro-europeni, Kremlinul şi-a îndreptat atenţia spre Găgăuzia. Deşi este fidelă lui Vladimir Putin şi Ilan Şor, strategii de la Moscova îşi dau seama că nu se poate explora la infinit imaginea de victimă a Evgheniei Guţul.

Evghenia Guşul cu Putin

Sursa foto: Facebook

Başcana de la Comrat, care la doi ani de la alegeri nu a făcut nimic pentru Găgăuzia decât „să consolideze relaţia” autonomiei cu Federaţia Rusă, ar putea la un moment dat să dispară şi ea. Urmând exemplul altor acoliţi ai lui Şor, cum ar fi Irina Lozovanu sau Alexandr Nesterovschi. Şi acest lucru s-ar putea întâmpla în curând, în măsura în care examinarea dosarului penal pe numele lui Guţul este tot mai aproare de final.

Moscova nu va lăsa mâinile în jos şi va face tot posibilul ca să aibă omul lor la conducerea executivului din autonomia găgăuză. Doar că de data aceasta nu se va conta pe un candidat la întâmplare.

Miza pentru Găgăuzia. Doi interlopi fugari au bătut palma

Recent, la Moscova a avut o întâlnire dintre autoritatea criminală Grigore Caramalac şi fostul deputat Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare. Întrevederea dintre cei doi fugari care se ascund la Moscova de justiţia moldovenească a avut loc în prezenţa generalului FSB, Serghei Beseda.

Serghei Beseda

General FSB, Serghei Beseda/ Sursa foto: kp.ru

Agenda întâlnirii celor doi interlopi a avut ca subiect de bază situaţia politică din Găgăuzia şi riscul demisiei lui Guţul din funcţia de başcan în cazul unei sentinţe de condamnare.

Potrivit unor reţele de socializare din Găgăuzia, cei doi ar fi găsit şi candidatul potrivit, care ar putea să-i ia locul lui Guţul. Ar fi vorba despre Ruslan Garbalî, un fost deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, care a deţinut mai multe funcţii strategice la Chişinău. Şi care, în ultima perioada a revenit activ în viaţa politică şi socială a găgăuzilor.

Cine este Ruslan Garbalî

Ruslan Garbalî, 55 de ani, a candidat în 2015 la funcţia de bașcan al Găgăuziei ca reprezentant al Partidului Socialiștilor (PSRM). Dar a acumulat doar circa 5 la sută din sufragii. Și în toamna anului 2016 a participat la alegeri, dpentru Adunarea Populară din Găgăuzia și a devenit deputat.

Miza pentru Găgăuzia

Miza pentru Găgăuzia, Ruslan Garbalî/ Sursa foto: Facebook

Peste patru ani a încercat să obţină un nou mandat în parlamentul de la Comrat. A candidat independent, darnu a reuşit să adune numărul de sufragii necesar.

Din 2010 până în anul 2013, Ruslan Garbalî a deținut funcția de șef al Direcției administrare gaj a Băncii de Economii (BEM). Raportul Kroll privind frauda bancară arată că grupul Şor a operat la această bancă în perioada 2010-2014.

Ulterior, el a fost administratorul firmei Transtrim-M SRL, afacere în comercializarea carburanţilor.

Din anul 2017 până în octombrie 2020 a deținut funcția de director al companiei „Chișinău Gaz”.

Începând cu toamna anului 2019, Garbalî deţine funcţia de consilier al directorului general al societăţii „Apă Canal Chişinău”. O întreprindere strategică pentru municipiul Chişinău.

Este naşul de cununie al primarului municipiului Chişinău, Ion Ceban, unul din liderii blocului Alternativa. „Nasul lui Ceban, Garbalî, conduce din umbra cu Apa-Canal Chișinau și nimeni nu-l întreabă”, a declarat într-un interviu fostul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Sursele de la Comrat susţin că Garbalî este pe cale de a se încuscri cu adjunctul bașcanului în Comitetul Executiv al UTA Găgăuz-Yeri, Victor Petrov.

În toamna anului trecut, procurorii de la Chişinău au descins cu percheziţii la domiciliul şi biroul de serviciu al lui Petrov.

Petrov este suspectat de faptul că ar activa în favoarea mai multor persoane care fac parte din grupările „Șor” și „Bulgaru”. Ultima fiind condusă de autoritatea interlopă Grigore Caramalac.

Miza pentru Găgăuzia. Cât de periculos este Ruslan Garbalî pentru Republica Moldova

Alianţa Caramalac – Şor nu face decât să consolideze electoratul pro-rus din Republica Moldova. Evenimentul Zilei a relatat într-o anchetă că Grigore Caramalac este cel care a stat în spatele acțiunilor PSRM din perioada electorală din toamna trecută.

Omul lui Grigore Caramalac, Maxim Moroşan, este şeful filialei din Bălţi a PSRM. Aceasta, prin structuri organizate după modelul grupării lui Grişa Bulgarul din anii 90, încearcă să-şi extindă influenţa în nordul Republicii Moldova.

Maxim Moroşan cu Igor Dodon

Maxim Moroşan cu Igor Dodon/ Sursa foto:PSRM

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost candidatul socialiştilor la prezidenţiale. Iar pe ultima sută de metri, Ilan Şor le-a poruncit vasalilor săi să-l promoveze şi să-l voteze pe Stoianoglo. În consecinţă, fostul procuror general a acumulat cel mai mare număr de sufragii pe teritoriul Republicii Moldova.

Spre deosebire de Evghenia Guţul, despre care până la alegerile pentru funcţia de başcan nu o cunoştea nimeni, Carbalî este şcolit, are experienţă politică şi managerială. Precum şi multiple legături influente în anumite cercuri de la Chişinău.

La fel, are legături influente şi în Rusia. A absolvit, în 2015, al Academiei rusă de economie națională și administrație publică, patronată de preşedintele Federaţiei Ruse.

Ruslan Garbalî nu va fi o simplă marionetă al lui Ilan Şor. El este omul potrivit care ar putea „să-i împace” pe socialişti şi şorişti într-o alianţă puternică. Care ar permite Rusiei să controleze sudul Republicii Moldova pentru mulţi ani înainte.

Iar relaţia spirituală pe care o are cu Ion Ceban, lider al blocului Alternativa, ar putea servi o punte dintre alianţa Caramalac-Şor şi blocul pe care se mizează ca să rupă cât mai multe voturi de la electoratul pro-european.

Unele surse susţin că Garbalî ar cocheta cu Mişcarea Alternativa Naţională. Partid fondat şi condus de finul său.

Ce spune Ruslan Garbalî

Continuarea în EVENIMENTUL ZILEI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu