Candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este susţinut de lideri interlopi şi politicieni certaţi cu legea. Fost procuror general, Stoianglo a ajuns să deţină un „record naţional” printre toţi cei care au candidat vre-o dată la şefia statului. Recordul cu cei mai mulţi susţinători penali.
Fiind el însăşi cu patru dosare penale, dintre care trei pe rol în instanţă, fostul procuroror general pare că s-a înfundat până la gât, acceptând să fie candidatul PSRM, partid condus de o persoană învinuită de trădare de patrie şi corupere pasivă. Partid care a folosit problemele cu justiţia ale lui Stoianoglo, promovându-l ca „victimă a statului capturat” care va face „dreptate pentru toţi”.
Odată cu acceptarea posturii de candidat la prezidenţiale, Stoianoglo a acceptat nu doar imaginea de victimă, dar şi susţinerea celor certaţi cu legea şi chiar a unor lideri interlopi. Deşi a declarat public că nu are nimic comun cu persoanele controversate care îl susţin, Stoianoglo nu a renunţat niciodată public la susţinerea lor.
Veaceslav Platon, recunoscător lui Alexandr Stoianoglo
Fapta care cel mai mult l-a marcat pe Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general a fost eliberarea lui Veaceslav Platon din închisoare. De fapt, Stoianoglo şi-a început mandatul de procuror general prin înlăturarea din sistemul de drept a oamenilor care puteau încurca eliberării lui Stoianoglo.
Istoria justiţiei moldoveneşti nu cunoaşte un alt caz când un inculpat condamnat irevocabil la ani grei să fie adus în biroul procurorului general şi că acesta să-i dea indicaţii cum să deposedeze o bancă de acţiuni. Apoi, Stoanoglo a dispus eliberarea lui Platon din închisoare. Şi tot cu mâna protectoare a procurorului general a fost desemnat grupul de procurori care s-au ocupat de revizuirea dosarului în care Platon a fost condamnat în frauda bancară.
Procurorii i-au retras învinuirea. Iar Judecătoria Chişinău a dispus achitarea controversatului afacerist. Lucru aproape imposibil de realizat în condiţiile când condamnarea a fost menţinută chiar şi de Plenumul Curţii Supreme de Justiţie!
Stoianoglo i-a spălat imaginea lui Platon, transformându-l în cea mai nedreptăţită victimă a lui Vladimir Plahotniuc. Şi trăgând pe linie moartă elelalte dosare în care este învinuit Platon. Pentru care Stoanoglo urma să se căpătuiască cu cel puţin 5.000.000 USD din acţiunile deţinute de afacerist la Moldindconbank.
Planurile lui Platon şi Stoianoglo prin care statul urma să-i achite afaceristului în jur de 900 de milioane de lei pentru bunurile confiscate au fost date peste cap după schimbarea guvernării. Decizia Judecătoriei Chişinău fiind contestată în instanţa ierarhic superioară.
Acum Platon face campanie electorală pentru Stoianoglo şi susţine că acesta este „singurul procuror care nu ia mită”. Pe lângă datoria pe care i-o întoarce lui Stoianoglo, Platon are un interes mult mai are. Să scape de dosare şi să pună mâna pe cele 900.000.000 de lei, valoarea activelor confiscate.
Igor Dodon şi interesul pentru Stoianoglo
Igor Dodon este singurul din foştii preşedinţi ai Republicii Moldova care a ajuns pe banca acuzaţilor. Igor Dodon este cel care l-a făcut procuror general pe Stoianoglo, în toamna lui 2019. Iar pentru a-l vedea pe acesta la şefia Procuraturii Generale, a rupt coaliţia cu blocul ACUM, a făcut coaliţie cu Partidul Democrat care până nu demult fusese condus de Vladimir Plahotniuc şi să demită guvernul condus de Maia Sandu.
Cu puţin înainte ca să fie pus în aplicare planul lui Dodon privind demisia Guvernului Sandu, Viorel Morari, revenit la şefia Procuraturii Anticorupţie după fuga lui Plahotniuc, a emis ordonanţa privind intentarea dosarului privind finanţarea ilegală din exterior a Partidului Socialiştilor.
O altă ordonanţă semnată de Viorel Morari a fost cea prin care a fost anulat refuzul procurorului Alexandru Cernei de a porni dosar penal în cazul când Dodon primeşte punga neagră cu bani de la Plahotniuc. Iar după numirea lui Stoianoglo în funcţie, dosarele au foist trase pe line moartă. Ca să fie „reînviate” după venirea PAS la guvernare.
Asfel, Igor Dodon a avut interes personal ca Stoianoglo să ajungă procuror general. Acum luptă pentru să-l fac şef de stat. Dacă va câştiga Stoianoglo, va câştiga şi Dodon, care, la sigur va scăpa de dosare. Şi va ajunge din nou în graţia Kremlinului dacă va reuşi să oprească procesul de integrare europeană.
Lider interlop, scăpat de dosare
În toamna anului 2020, la aproape un an de la instaurarea lui Alexandr Stoianoglo în fotoliul de procuror general, Judecătoria Chişinău a clasat dosarul lui Grigore Caramalac, alias Bulgarul. Temutul interlop, aflat sub protecţia FSB-lui rusesc era învinuit de banditism, estorcare de bani, trei tentative de omor și mai multe episoade de şantaj.
Dosarul clasat includea aproximativ 16 cauze penale, infracțiuni ce ar fi fost săvârșite de Caramalac și membrii grupului său din anul 1996 până în anul 2001.
Decizia respectivă nu a fost contestată. În schimb, procurorul Alexandru Caraman, din cadrul PCCOCS, a dispus să fie încetată urmărirea penală din dosarul 20022018064, în care au fost comasate toate infracțiunile săvârșite de Caramalac în anii 90. Precum și încetarea de drept a mandatului de arest aplicat în privința lui Caramalac.
EvZ a scris într-o anchetă că anume în acea perioadă s-ar fi produs interacţiunea lui Caramalac cu Igor Dodon. Însă ultimul aveasă piardă în curând alegerile prezidenţiale.
După aceasta, Caramalac devine tot mai vocal printre criticii guvernării pro-occidentale de la Chişinău. Apoi îl trimite la Bălţi pe omul său, Maxim Moroşan la Bălţi. Acesta fiind uns de către Igor Dodon ca lider al socialiştilor din al doilea oraş ca mărime din ţară.
Ulterior, pe lângă activitatea politică, Maxim Moroşan a organizat o brigadă din sportivi şi persoane certate cu legea, care a început să activeze la fel ca şi banda lui Bulgarul în anii 90. Mai multe persoane din gruparea lui Moroşan au ajuns în vizorul oamenilor legii. Inclusiv pentru trafic de droguri şi bătăi.
Acum Moroşan şi ortacii săi fac propagandă electorală în favoarea lui Stoianoglo.
Prieten cu familia Şor
Continuarea în Evenimentul Zilei