Republica Moldova. Fostul procuror anticorupţie la funcţia de şef al statului, susţinuă de penalul Ilan Şor, Victoria Furtună, luptă în instanţă să i se plătească o îndemnizaţie pentru că a demisionat din Procuratură.
Este vorba de îndemnizaţia unică pe care o primesc procurorii la plecarea din sistem. Suma banilor depinde de salariul procurorului şi stagiul de muncă în Procuratură.
Victoria Furtună a lucrat ca procuror timp de 18 ani. Iar îndemnizaţia la care pretinde ar fi în jur de 250.000 de lei (cca 13 mii de euro).
Victoria Furtună candidează independent la alegerile prezidenţiale. Iar recent s-a descoperit că de fapt este candidatul secret al lui Ilan Şor.
De ce a fost lipsită de îndemnizaţie Victoria Furtună
Legea nu permite acordarea îndemnizaţiilor la plecare pentru procurorii care au fost condamnaţi penal sau au fost sancţionaţi disciplinar. Pe motiv că au compromis imaginea Procuraturii. Iar în cazul când procurorul în demisie este învinuit în dosare penale sau are pe rol proceduri disciplinare, alocarea îndemnizaţiei se suspendă până la rezolvarea cauzei.
Victoria Furtună a demisionat în luna martie a anului curent în urma unui scandal. Aceasta a declarat că a reușit să acumuleze probe ce ar demonstra că SIS și CNA au fabricat dosare împotriva unor judecători care refuză să facă jocul guvernării.
Furtună a anunțat că pleacă din funcție după ce i-a fost modificată ordonanţa privind începerea urmăririi penale pentru fals în acte publice, fiind scoasă sitagma „comisă de un grup criminal organizat”. Dosarul a fost pornit în baza unei plângeri depuse de judecătorul Alexei Paniş, al cărui mandat nu a fost prelungit de Maia Sandu.
Pe numele Victoriei Furtună a fost pornit un dosar penal pentru divulgarea secretului urmăririi penale. Motiv pentru care a primit refuz pentru acordarea îndemnizaţiei unice la plecarea din funcţie.
Ulterior, dosarul a fost clasat. Însă Procuratura Generală a refuzat din nou să-i achite îndemnizaţia pe motiv că are pe rol mai multe cauze disciplinare nerezolvate.
Avocaţii fostului procuror au declarat excepţie de neconstituţionalitate
La şedinţa de marţi, 15 octombrie, reprezentantul Procuraturii Generale a promis să vină cu mai multe probe cu pretinsele abateri disciplinare ale Victoriei Furtună, aflate în curs de examinare.
Dumitru Cucu, avocatul fostului procuror, a solicitat să fie supusă controlului constituţional sintagma care prevede suspendarea achitării îndemnizaţiei pentru procurorii care sunt cercetaţi penal sau au pe rol proceduri disciplinare.
„Clienta mea nu are nicio sancţiune disciplinară. Constituţia garantează drepturi sociale pentru cetăţeni, pentru reprezentanţii diferitor profesii. Nu poate fi o lege mai presus decât Constituţia”, a declarat pentru EVZ avocatul Dumitru Cucu.
Victoria Furtună, candidatul secret al lui Ilan Şor
Continuarea în Evenimentul Zilei