Investigații Justiție

Dosarele 7 aprile 2009. Cum sunt salvaţi poliţiştii învinuiţi de tortură. Video

anatol matasaru.v11
Avatar for Julieta Savitchi

La mai bine de 15 de la răscoala tinerilor din Chişinău împotriva regimului comunistului Vladimir Voronin, pe rol în instanţele judecătoreşti mai rămâne un singur dosar pentru tortură. După ce sistemul de drept moldovenesc a făcut tot posibilul ca poliţiştii torţionari, care au uimit comunitatea internaţională prin cruzimea lor, să scape de pedeapsa sau cel puţin de închisoare. Cei învinuiţi fiind avansaţi în funcţii şi în grad.

Dosarul intentat pentru tortura din aprilie 2009, în care parte vătămată este cunoscutul activist de peste Prut, Anatol Mătăsaru, se află încă în prima instanţă.

Anatol Mătăsaru a fost reținut în dimineața de 8 aprilie 2009 și dus în Comisariatul General de Poliție al municipiului Chișinău, unde a fost torturat şi trecut prin „coridorul morţii”.

Fotografiile cu chipul mutilat al lui Mătăsaru au fost publicate aproape de toate instituţiile de presă din Europa şi nu numai.

Anatol Mătăsaru

Anatol Mătăsaru în custodia poliţiei, aprilie 2009/ Sursa foto: avocat Victor Panţâru

Iar în Rezoluţia Consiliului Europei din mai 2009, se cerea investigarea „arestărilor operate pe criterii politice, cum ar fi arestarea lui Anatol Mătăsaru și a lui Gabriel Stati”.

Zece ani în prima instanţă

După înlăturarea comuniştilor de la guvernare procurorii au intentat două dosare penale în cazul lui Anatol Mătăsaru.

În primul dosar, pentru abuz la reţinerea lui Mătăsaru, au fost condamnaţi cu suspendare trei poliţişti. Sentinţa nu i-a încurcat condamnatului Ghenadie Floreac să avanseze în grad şi să ajungă la şefia diferitor structuri în teritoriu ale Ministerului de Interne.

Procurorii au mai intentat un dosar penal pentru tortură și tratamente inumane și degradante, fiind învinuiți polițiștii Igor Pîntea și Octavian Sîrbu.

Octavian Sîrbu

Poliţistul Octavian Sărbu, învinuit de tortură/ Sursa foto: EvZ

În 2014, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare în prima instanţă. De atunci dosarul s-a aflat în gestiunea la mai mulţi judecători, unii din martori au decedat. Iar CEDO a condamnat Republica Moldova, obligând Guvernul să-i achite lui Mătăsaru 15.000 de euro.

Inculpaţi pentru tortură, avansaţi şi promovaţi

Continuarea pe Evenimentul Zilei

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu