Justiție

Pe urmele unei anchete jurnalistice. Dosar penal cu bănuiţi în cazul italienilor înşelaţi în Republica Moldova.Video

pentru investigtie.v1
Avatar for Julieta Savitchi

Trei persoane au fost recunoscute ca bănuite că au înşelat câţiva investitori italieni în Republica Moldova pe care i-au deposedat de bani şi avere. Se întâmplă după publicarea anchetei EvZ „Eşecul investitorilor italieni în Republica Moldova: fără bani şi fără afacere, după 17 ani”.

În ancheta EvZ se relata despre cum un cuplu din Republica Moldova a convins doi milionari din Italia să cumpere fosta fabrică de bere din Orhei. Atraşi de preţul mic, investitorii au achitat peste 400.000 de euro, cumpărând de la cei doi întreprinderea.

După 17 ani de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare, italienii au rămas şi fără bani, şi fără afacere. Iar la solicitarea cuplului Pşederschi, la Judecătoria Bălţi a început un proces de insolvabilitate.

Potrivit investitorilor italieni, Vasile Pşederschi i-a convins ca tranzacţia să se facă prin două întreprinderi. În care soţia sa, Ruslana, era principalul co-fondator, SRL Silumin şi SRL Consprod-Market.

Anchetă EVZ. Dosarul a ajuns la CNA

Ofiţerul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Angela Starinschi, a confirmat pentru EvZ că există în gestiunea instituţiei un astfel de dosar.

„Dosarul a ajuns recent la CNA, fiind retras de la Inspectoratul de Poliţie Orhei. După mai bine de 3 ani, când a venit dosarul la CNA, ofițerii noştri au recunoscut toate persoanele vizate în calitate de bănuit”, a comunicat Starinschi.

Funcţionara a mai precizat că dosarul este intentat pentru escrocherie şi delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari.

Sergiu Cucoş, administratorul SRL Consprod-Market, a declarat pentru EvZ că timp de trei ani dosarul s-a aflat pe linie moartă şi consideră că acest lucru nu a trecut fără acte de corupţie.

Cine sunt bănuiţii

Sursele EvZ au comunicat că au fost recunoscuţi şi audiaţi în calitate de bănuiţi Vasile şi Ruslana Pşederschi. În lista bănuiţilor a mai fost inclus Ştefan Topal. Ultimul este administrator de insolvabilitate la SA Avicola Vadul lui Vodă.

Întreprinderea respectivă a semnat cu Ruslana Pşederschi, pe când aceasta era administratoare la Consprod-Market, un contract privind vânzarea unui utilaj de aproape 7.000.000 de lei (cca 365.319 euro). Pentru că nu a fost achitată suma respectivă, în privinţa Consprod-Market a fost pornit un proces de insolvabilitate.

Solicitată de EvZ să se expună în privinţa dosarului de la CNA, Ruslana Pşederschi a declarat că nu cunoaşte nimic. Afacerista a refuzat să se expună şi în privinţa acuzaţilor aduse de italieni.

La fel, a refuzat să facă declaraţii şi Ştefan Topal.

Am scris cel puţin o sută de plângeri şi petiţii. Până acum nimic. Am fost la şeful PCCOCS Nord Oleg Baciu. Nimic. Procurorul Vadim Machidon a găsit diferite metode ca să tergiverseze investigaţiile.

În cele din urmă, la solicitarea Ruslanei Pşederschi, procurorul Machidon a scos-o de sub urmărire penală, invocând prescripţia.

Am scris în parte fiecărui deputat. Unii chiar mi-au răspuns. Şi fără niciun rezultat. Cred că nu s-a trecut fără mită”, a declarat Cucoş pentru EvZ.

Anchetă EvZ. Insolvabilitate în baza unui act de inventariere fals?

Continuarea citiţi pe EvZ

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

  • schemele lui Platon sunt practicabile si azi..
    ei chiar se lauda deschis ca sunt din brigada lui Platon…dar in realitate ei sunt niste amarati agenti al Kremlinului care fac abuz in RM de Lega lui Platon,Legea Insolvabilitatii *buna si gandita cum sa distrugi economia sau sa preiei afaceri in stil ,,reider,,

Lasă un comentariu