Corupție

VIDEO/„Conac” pe acoperiş sau ce nu vrea să vadă primarul Ion Ceban

balcon la conac
Avatar for Julieta Savitchi

„Conac” pe acoperişul unei clădiri de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău. Construcţia deocheată se află pe acoperişul unei clădiri cu tei nivele, vis-a-vis de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, în apropiere de Primăria municipiului Chişinău.

Se întâmplă în timp ce în capitala de peste Prut au fost demolate de către autorităţile locale gărduţuri de la ţarcuri cu flori, cuşti pentru iepuri de pe lângă casele la sol şi foişoare din lemn pentru copii, amplasate de locatari în curţi.

În schimb, autorităţile de la Chişinău au legalizat construcţia de pe acoperiş de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ignorând astfel plângerile locatarilor de la etajele inferioare, ale căror locuinţe au fost avariate.

Cel care a reuşit „să înmoaie inima” funcţionarilor de la Primăria Chişinău este un important om de afaceri, vorbitor de limbă rusă şi afiliat primarului Ion Ceban. „Meritele” sale sunt apreciate de edilul Capitalei, care îl felicită cu ziua de naştere şi îi oferă diplome de onoare.

Locuitorii din bloc consideră că în acest caz nu s-a trecut fără mite consistente.

Balcon la "conac"

Balcon construit la „conacul” de pe acoperiş/ Sursa foto: EvZ

Cum a fost construit un „conac” pe acoperiş

În 2000, Iuri Zariţki, pe atunci jucător de baskhet, a cumpărat un apartament de 59 metri pătraţi la ultimul etaj din blocul cu trei nivele de pe strada Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.130. Un an mai târziu, acesta obţine, împreună cu vecinii de la etajul întâi, autorizaţie pentru construcţia unei anexe multietajate.

blocul de pe strada Ştefan cel Mare 130

Blocul de pe strada Ştefan cel Mare 130/ Sursa foto: EvZ

În acelaşi timp, Zariţki a obţinut de la Primăria Chişinău, autorizaţie pentru construcţia unei mansarde. Cu condiţia ca aceasta să se încadreze în limitele apartamentului pe care îl deţine.

Acesta ingoră, însă, condiţiile din autorizaţie şi îşi extinde mansarda şi pe acoperişul apartamentelor vecine. Astfel, locuinţa lui Zariţki ajunge la aproape 200 de metri patraţi. Pe care reuşeşte, ca prin minune, în 2020, să o dea în exploatare şi să o înregistreze în Registrul bunurilor imobile.

Mai mult, baskhetbalistul a reconstruit locuinţa după bunul plac, fără acte permisive. Abatere constatată de către inspectorii în construcţie.

Pereţi fisuraţi şi sistem de ventilare blocat

Continuarea citiţi în Evenimentul Zilei

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu