Investigații

Procurorii care se tem de Vetting

procuratura anticoruptie .v1 1024x576 1
Avatar for Julieta Savitchi

Procurorii anticorupţie se tem de evaluarea externă. Zece procurori din Procuratura Anticorupţie au depus cereri de demisie imediat după ce instituţia a primit notificările de la Comisia Vetting privind evaluarea externă. Aceştia nu ascund că au decis să părăsească sistemul pentru că le este frică că nu vor trece evaluarea. Iar consecinţele, în acest caz, vor fi foarte dure.

Nepromovarea evaluării are ca efect eliberarea din funcție a procurorului. Totodată, acesta este lipsit de dreptul de a exercita funcția de procuror sau alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.

După plecarea celor zece, în Procuratura Anticorupţie au rămas 38 de procurori. În gestiunea lor rămân aproximativ 700 cauze penale. Inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată.

Situaţia rămâne dificilă în special în partea ce ţine de reprezentarea acuzării în instanţe. În secţia judiciară au rămas şase procurori care trebuie să susţină acuzarea în cele 500 de dosare aflate în gestiunea magistraţilor.

Cine sunt procurorii care au decis să plece

EvZ a intrat în posesia listei procurorilor care au decis să plece. Aceştia sunt Mariana Botezatu, Dorin Compan, Constantin Popa, Alexandru Casir, Mircea Ciobanu, Lilia Silvestru, Mariana Boşcănean, Burlacu Dorin, Igor Pasat şi Alexandru Găină.

Ulterior, în spaţiul public a apărut informaţia că Alexandru Găină şi-a retras cererea de demisie.

De ce s-a răzgândit Alexandru Găină

Solicitat de EvZ, procurorul Găină a confirmat că a depus cerere de demisie în legătură cu evaluarea externă şi a explicat motivul care l-a făcut să renunţe.

„Confirm că am depus cerere de demisie. Şi, la fel ca şi ceilalţi colegi, motivul a fost evaluarea pe care trebuie să o trecem. Dar am făcut nişte calcule care m-au determinat să mă răzgândesc. Nu am atins stagiul de zece ani de muncă în Procuratură. Deci, la eliberare nu voi beneficia de îndemnizaţia unică care se oferă procurorilor la plecarea din sistem.

Un alt motiv este că pentru a accede în avocatură va trebui să trec o stagiere obligatorie de doi ani. Cei care au lucrat mai mult de zece ani în Procuratură nu sunt obligaţi să treacă această stagiere”, ne-a explicat Alexandru Găină.

Procurorii care părăsesc sistemul
Alexandru Găină/ Sursa foto: captură

Amintim că, anul trecut, Alexandru Găină a ajuns în atenţia presei din cauza unui scandal legat de delapidarea terenurilor din municipul Chişinău, în valoare de 135 de milioane de lei. Antreprenorul a scris mai multe plângeri pe procurorul Alexandru Găină şi ofiţerul de urmărire penală Andrian Lupăcescu că ar tergiversa de 6 ani un dosar penal.

Alexandru Găină a precizat că este vorba de administratorul întreprinderii Qube Construct, Nicolae Botnariuc.

Pe terenurile ajunse în proprietatea Qube Construct a fost aplicat sechestru, deoarece Primăria Chişinău i-a acţionat în instanţa civilă ca să întoarcă proprietăţile. Iar Botnariuc acum luptă ca să scoată sechestrul de pe terenuri. A pierdut în prima instanţă şi a ajuns la Curtea de Apel Chişinău. Acum caută prin orice metodă să obţină câştig de cauză şi recurge la tot felul de ilegalităţi”, a precizat Alexandru Găină.

A lăsat „dosarul miliardului” şi pleacă în „neant”

Continuarea citiţi pe Evenimentul Zilei

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu